Seafarm kweekt vis op land

In het eerste deel vertelde ik al je over Seafarm en de baby tarbotvisjes die met twaalf weken naar de kwekerij gaan, waar ik je nu mee naar toe neem. Seafarm is de grootste rendabele en vooral duurzame tarbotkwekerij waar absoluut geen gebruik wordt gemaakt van antibiotica. Mark Abrahamsz van Seafarm leidde mij rond in dit mooie bedrijf. Alles in de kwekerij is zelf ontworpen, gemaakt en constant aan innovatie onderhevig om het proces nog beter te maken. Reinheid van het water, controle en kennis van de temperatuur spelen daarbij een belangrijke rol.

The sky is the limit

Met 12 weken worden de babyvisjes uitgezet in een zogenaamd raceway systeem, zoals je op de foto ziet. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van land en lucht. Dat kan doordat de platvis maar 15 cm water nodig heeft. Eigenlijk bevinden er zich 96 viskwekerijen onder 1 dak, wat mogelijk wordt gemaakt door waterdruk en doorstroming. De stroming in het water is nodig voor voldoende verversing en zuurstof. Het water wat opgepompt wordt, wordt ook weer gerecycled. Het is bijna niet te geloven, maar de kwekerij wordt gerund door twee personen. Een computergestuurd systeem zorgt ervoor dat de vissen gemonitord en gevoerd worden. Voor de wat “oudere” mensen onder ons: weet je hoe de flessenpost bij de bank vroeger werkte? Dat ging door middel van luchttransport door leidingen. Bij Seafarm werkt het voersysteem ook zo. En dan wel zo dat de grotere vissen een grotere korrel krijgen dan de kleinere. Het voer bestaat uit groenten, vismeel en een aantal verschillende soorten schelpen en nog een aantal andere kleine bestanddelen. Het percentage vismeel wordt daarbij zo laag mogelijk gehouden.

Er wordt tussentijds ook gesorteerd en schoongemaakt, ontlasting en algen hechten zich overal waar water is. Seafarm heeft een robotmachine ontwikkeld met roterende borstels aan de zij- en onderkant. De robot stuwt de vis naar voren, de stop wordt eruit getrokken, waardoor alle vis via een enorme glijbaan in een centrale opvangunit terecht komt. Door een slim systeem is het mogelijk om de vis heel even stil te laten liggen en te wegen, zonder dat de vis daar veel last van heeft.

Energiezuinig, dier- en milieuvriendelijk

Het duurt ongeveer 1,5 jaar voordat de vis 800 gram is en verkocht kan worden. Dat is best een lange tijd, die verkort kan worden door het gebruik van antibiotica en andere additieven. Daar is Seafarm pertinent op tegen. De vissen zijn zo sterk, het is ook niet nodig. Op dit moment gaat er 100.000 kilo per jaar de deur uit, wat natuurlijk heel weinig is in vergelijking met de wilde visserij. Er is 0% uitval, iets om trots op te zijn. De Europese Unie subsidieert deze kweek in ruil voor kennis. Dat is niet genoeg om staande te blijven, daarom levert Seafarm ook schaal- en schelpdieren. Er vaart een eigen schip dat vist op mesheften, ook wel scheermessen genoemd.

Mesheften

Hoe de mesheften verwerkt worden kreeg ik ook te zien. Daarbij wordt niets weggegooid: voor lege, gebroken of niet goede mesheften is een stoommachine ontwikkeld, waarbij het vlees van de schelp wordt gescheiden bij 90 graden Celsius. Alle goede E-nummers worden daarbij behouden. Het vlees kan worden gevoerd aan de tarbots, toegevoegd worden aan veevoer of in blik worden gelegd. De schelpen zijn door hun hoge kalkgehalte bruikbaar in de oestersector, kalk is belangrijk voor de afzet van oesterbroed. Een andere toepassing is dat de schelpen gebruikt worden om kruipruimtes onder de huizen te isoleren. Seafarm heeft een eigen schip dat 5 dagen in de week, naar vraag en aanbod, mesheften vangt. Je ziet op strand vaak schelpen van mesheften liggen, maar weinig op je bord. Het merendeel wordt ook geëxporteerd naar zuideuropese landen. Het vissen op mesheften gebeurt met een airlift systeem: er worden kleine luchtbelletjes in de zandbodem geïnjecteerd. Door de opgaande druk woelen de mesheften zich los uit de zandbodem en door de zuigslang van het schip in het schip getransporteerd. Door deze methode toe te passen is er geen bijvangst. Er wordt niet teveel gevangen, Seafarm wil een dagvers product leveren.

stoommachine Seafarm
de stoommachine voor afgekeurde mesheften

Er is meer

Aan de landen waar verkocht wordt, wordt ook van vissers in die landen terug gekocht: zoals vongole vanuit Italië, alikruiken en witte venusschelpen vanuit Ierland, de grote Mongolen vanuit Portugal. Alle schelpen komen in Zeeuws bronwater in een temperatuur waar ze goed in blijven en ze zich leeg spugen, waardoor ze zandvrij worden. Seafarm koopt ook noordzeekrab in. Marc: “wij betalen meer voor vissers die noordzeekrab vangen die niet gestoken is.” Steken is de spieren tussen de klauwen van de krab doorsnijden, zodat hij niets meer kan met zijn klauwen. Het afsterven begint dan. Dit is niet alleen slecht voor de kwaliteit en de houdbaarheid, maar natuurlijk ook voor het welzijn van het dier.

Oesters affineren

Seafarm affineert oesters op land. Seafarm koopt goed gekweekte oesters gesorteerd op de bolling van de schelp. Hoe boller de cup van de schelp, hoe meer vlees er in kan en dat krijgt Seafarm voor elkaar door algen te voeren. Met affineren wordt dus bedoeld dat de oesters opgevet worden met algen.

De allerbeste oesters komen vanuit de Grevelingen. De romige, nootachtige smaak is heel bijzonder. Seafarm heeft zelf geen percelen, maar wel vissenmannen die voor ze vissen. Seafarm levert ook oesters uit de Franse Carantec. Doordat het rivierwater daar de Atlantische Oceaan in stroomt wordt het zoete met het zilte gemengd wat een bijzondere smaak aan de oester geeft. Bij Seafarm worden ze in bronwater gezet en gevoed met algen.

Wow, zo groot! De schatting van Mark is dat deze oester 15 tot 20 jaar oud is.

Nu ik er toch ben

Nu ik hier toch ben wil ik wel graag wat van deze heerlijke producten proeven en dat kan. Seafarm heeft een mooi restaurant met schaal- en schelpdieren en verse vis op de uitgebreide kaart. Kies daar maar eens uit! Oesters eten is voor mij altijd een feestje en ik was ook heel benieuwd naar de verschillende oesters. Daar heb ik er een paar van uitgekozen om te proeven. Ik heb ervan genoten en kom zeker terug. Heerlijk vers tegen een scherpe prijs, het is het omrijden waard.

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook


Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.