Mijn dag begon vanmorgen goed: in mijn mailbox zat een bericht van het voedingscentrum over de Verspillingsvrije week die volgende week begint. Ik kan er niks aan doen, ik word er blij van. Natuurlijk kan ik hier cijfers opnoemen over de hoeveelheid voedsel die weggegooid wordt, maar inmiddels willen 8 op de 10 Nederlanders voedselverspilling voorkomen. Dat het nodig is om minder voedsel weg te gooien staat voor mij als een paal boven water. Maar ik word eerlijk gezegd een beetje depri van al het negatieve nieuws, daarom kies ik ervoor om de mooie initiatieven te omarmen. Eerder schreef ik bijvoorbeeld al over Too good to go, de app die voedselverspilling wil bestrijden.
Challenge
Terug naar de Verspillingsvrije week, die van 1 tot en met 7 september duurt. Op de website van Samen tegen Voedselverspilling kun je je gratis aanmelden. Daarbij kies je een van de drie challenges waar je mee aan de slag wilt. De eerste is handig als je niet goed weet wat je op voorraad hebt. De tweede helpt je om creatief te koken. De laatste drukt je met je neus op de feiten, omdat je gaat wegen wat je weggooit. Hmmm ze lijken mij alle drie wel wat…
Mag het een kilootje minder?!
Een tijdje geleden luisterde ik naar de podcast van Het Voedselkabinet. In de eerste aflevering nemen Samuel en Helen je mee in hun zoektocht naar minder verspilling van voedsel. Daarbij gaan ze ook langs bij Buurtbuik, een geweldig initiatief waarbij voedsel wat normaal gesproken weggegooid zou worden verzameld wordt. Dit toveren vrijwilligers om tot een diner voor buurtbewoners. En daardoor krijgt het ook een sociaal karakter. Op 4 oktober is er trouwens een benefietdiner WASTED in Blue City ter ere van de nieuwe locatie in Rotterdam. Snap je nu waarom ik er zo blij van word?
Doe jij ook mee?
Ik ben benieuwd of je je ook gaat aanmelden en voor welke challenge je kiest. Wil je gelijk aan de slag en heb je nog rijpe bananen op je fruitschaal liggen? Maak er dan heerlijke bananenpannenkoekjes van en maak er iemand blij mee. Het recept vind je hier. Ik ga nu aan de slag met die gerimpelde appeltjes. Ik heb nog wat appels met beurse plekjes, prima voor appelmoes. Schillen, klokhuis verwijderen en in stukken snijden. Met een beetje water 5 tot 10 minuten koken en iets af laten koelen. Op smaak maken met kaneel. Veel lekkerder dan uit een potje.