Vegan eten, hoe lastig is dat?

Onlangs kreeg ik een superleuk kookboek cadeau: “Gewoon vegan” van Alexandra Penrhyn Lowe met veel recepten die niet zo ingewikkeld zijn. Ik neem me al langer voor om plantaardiger te eten en dat doe ik ook wel: de meeste gerechten zijn vegetarisch, op brood eet ik geen worst of vlees. Ook heb ik de melk in mijn koffie vervangen door havermelk. Toch ben ik benieuwd naar hoe plantaardig mijn eetgedrag nu werkelijk is. Daarom heb ik besloten om een dag in de week geen dierlijke producten te gebruiken. Daarmee maak ik het mezelf niet te moeilijk en kan ik het langer volhouden. In het begin wordt dat vermoedelijk vooral veel etiketten lezen en onderzoek doen. Wist jij bijvoorbeeld dat veel wijnen ook niet vegan zijn en dat dit niet op het etiket vermeld staat?

Waarom vegan eten?

De overvolle stallen, waar zo nu en dan ook nog eens zoönose uit ontstaan voelen voor mij niet goed. Dieren die in een moordtempo gefokt worden met kunst- en vliegwerk om in onze behoefte te voorzien. Daar komt bij dat al dat vee eet, drinkt, scheten laat, poept en plast en dat is een enorme belasting op het milieu. Bovendien denk ik dat het ook gezonder is om (grotendeels) plantaardig te eten.

Het wordt steeds beter

En waarom zou je dierlijk eten als plantaardig eten net zo lekker is of misschien nog lekkerder? Gelukkig groeit het assortiment vegetarische en veganistische producten ontzettend snel en is de smaak daarvan zoveel beter dan pak hem beet 20 jaar geleden. Onlangs kreeg ik de vraag of ik de plantaardige kaas van Violife wilde proberen. Dat wilde ik wel! Ik vind het namelijk best lastig om mijn lunch een beetje gevarieerd te houden zonder vleeswaren of kaas. Ik probeerde de Greek White en de Creamy Original Flavour. De Greek White is een fijne vervanger van feta. De smaak is minder zout dan van feta, maar toch bevat de Greek White 8% zout, terwijl feta 3% bevat. Oepsie! De Creamy Original Flavour is lekkere romige spread. Lunch ideëen opdoen? Bekijk wat ik hier van maakte.

En nu?

Of ik vegan word weet ik nu nog niet, eerst maar eens kijken hoe ik de dag per week ga ervaren. Ik wil er ook eerst nog meer over weten. Want hoe zit het met de voedingswaarde? Mis je essentiële voedingsstoffen? Waar zit er in vleesvervangers? Wat is de belasting voor het klimaat? Genoeg om te onderzoeken dus!

En jij?

Hoe sta jij hierin? Denk je er weleens over na of ben je er niet mee bezig? Nog op zoek naar een lekker vegan recept? In mijn vorige blog heb ik een recept gedeeld met aubergine en tofu. Heb je tips, feedback of een goed recept voor mij? Let me know!

Mrs Mostert is ook op Instagram en op Facebook te vinden. Zie ik je daar?

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.