In mijn vorige blog had ik het er al over: voor Nederland geldt dat spullen de meeste impact op het milieu hebben. Om spullen te produceren is water en land nodig. Grondstoffen worden gebruikt. Ook opslag, inpakmaterialen en vervoer kosten energie. Dit alles verontreinigt de bodem, de lucht en het water.
Verlos ons van reclame
De Volkskrant kopte onlangs: “Dat consumptie de planeet schaadt en ons niet gelukkiger maakt (integendeel) wisten we al. In het bijbehorende essay stelt Filosoof Gustaaf Haan dat we reclame zo vanzelfsprekend ondergaan. Ook vertelt hij dat telkens als er in een land meer geld aan reclame wordt besteed, de tevredenheid van mensen met hun eigen leven enige tijd later zakt. Kortom: van meer spullen word je echt niet gelukkiger. Reclame beïnvloedt ons en is niet te vermijden. Dat wil niet zeggen dat we ons er aan over moeten geven.
Be hip, be yourself
Een nee-nee-sticker op je brievenbus is wat mij betreft al een verademing. Woon je in Rotterdam, dan is dat niet meer nodig: daar mag er alleen maar ongeadresseerde reclame in je brievenbus worden gestopt als je een ja-ja-sticker hebt. Dat is een goed begin! In Groot-Brittannië zijn ze al verder. Daar is een wet aangenomen die alle reclame met kwantumkorting (‘3 halen 2 betalen’) voor ongezond voedsel verbiedt. Een flitsende commercial kan je het gevoel geven dat je leven er stukken op vooruit gaat als je die nieuwe trendy spijkerbroek koopt. Even nadenken voordat je je laat verleiden is ook goed voor je portemonnee. Want is het echt nodig om die nieuwe spijkerbroek te kopen, omdat dit de nieuwe trend is? Of is je vertrouwde spijkerbroek eigenlijk nog prima? Waarom zou je eigenlijk trends volgen, die over binnen no-time weer uit de mode zijn? En waarom zou je niet “gewoon” jezelf zijn? En mocht je echt een nieuwe spijkerbroek nodig hebben, kies dan voor een goede kwaliteit of voor een tweedehands.
Week zonder afval
Milieu Centraal, een online gids met duurzame tips, organiseert elk jaar de Week zonder afval. Je vraagt je misschien af of dat met spullen kopen te maken heeft. Jazeker! Wat je niet koopt, hoef je namelijk ook niet weg te gooien ;). Als we naar een circulaire economie toe willen (dat is een economie waarbij afval niet bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt), zullen we ons gedrag moeten veranderen. Dat kost moeite (dat ga ik niet ontkennen), maar zodra je de smaak te pakken hebt, geeft het vooral voldoening. Geloof me. Je kunt de podcasts van de week zonder afval nog terugluisteren en je tegoed doen aan heel veel tips.
Fast Fashion
Ik wil nog even terugkomen op de kleding. We kopen elk jaar gemiddeld 50 kledingstukken per persoon. Kleding is vaak zo goedkoop, maar snel weer uit de mode en ook van slechte kwaliteit. Maar ja, als je het na een seizoen in de kledingcontainer deponeert, dan heeft iemand anders er nog wat aan en doe je ook nog iets goed. Toch? Als je deze aflevering van De Prijsknaller over kleding gezien hebt, kijk je er waarschijnlijk toch anders naar. Het heeft mij in ieder geval wel wakker geschud. Gelukkig zijn er alternatieven.
The Clothing Loop
In de podcast van Milieu Centraal hoorde ik over de kledingkettingruil, wat intussen de The Clothing Loop wordt genoemd. Het principe is simpel: je krijgt een tas van iemand die bij je in de buurt woont. Ik ben elke keer weer zo nieuwsgierig naar wat erin zit en kan niet wachten om de inhoud te bekijken. Er zit van alles in, maar alles is schoon, intact en zonder vlekken. Items die niet passen of totaal mijn smaak niet zijn leg ik weer terug in de tas. De rest pas ik. Wat goed staat hou ik en als ik kleding heb die ik niet meer draag en bij het seizoen past, voeg ik die aan de tas toe en breng hem naar de volgende persoon in de kledingketting. Inmiddels zijn er al 414 loops en doen er al 15.000 mensen aan mee. Meedoen? Top! Hier vind je of er een kleding kettingruil bij je in de buurt is.
En hoe nu verder?
Sinds ik beter nadenk over mijn aankopen, vallen mij steeds meer dingen op en zo verander ik in kleine stappen mijn levensstijl. Keulen en Aken zijn tenslotte ook niet in één dag gebouwd. Zo probeer ik mijn afval te verminderen door producten te kopen zonder verpakking. Daarover vertel ik je binnenkort meer over. En mocht je nog meer willen weten waarom meer spullen meer spullen in eerste instantie je een blij gevoel geven, maar dat dat van korte duur is én wil je een goede tip voor echt geluk? Kijk dan deze korte videocollege van de Open Universiteit.