Door het lezen van het boek ‘Plastic Soup Surfer’ van Merijn Tinga over het wereldwijde plasticprobleem, ben ik nog meer alert op al het afval dat ik op straat zie liggen. Plastic afval is licht van gewicht en belandt daardoor vaak in sloten en rivieren. Dit afval vergaat niet, maar valt in steeds kleinere deeltjes uiteen: de zogenaamde microplastics.

Je ergeren aan het afval, daar schiet niemand wat mee op. Dat heeft de gemeente Capelle aan den IJssel goed begrepen. Zij stelt gratis afvalgrijpers beschikbaar aan haar inwoners. Tijd voor actie dus! Een stevige wandeling is er tijdens het rapen van afval niet bij. Het is verbazingwekkend hoeveel afval er op straat ligt, waarbij sigarettenpeuken de boventoon voeren. 

Meer dan alleen troep

Het lijkt wel of het normaal is om na het laatste trekje van een sigaret, deze achteloos op straat te gooien. Dit geeft niet alleen een hoop troep, maar is ook behoorlijk schadelijk voor het milieu. Op de website van Trimbos legt arts-epidemioloog Esther Croes uit dat sigarettenfilters het slecht afbreekbare celluloseacetaat bevatten, dat uiteenvalt in microplastics. Deze microplastics zijn niet alleen een gevaar voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van de mens, doordat ze in de voedselketen terecht komen en het functioneren van lichaamscellen kunnen verstoren. Een bijkomend probleem is dat de in het filter opgehoopte nicotine en teer langzaam de bodem en het water insijpelen.

Sigarettenfilters doen niet wat ze beloven

Een saillant detail is dat uit een analyse van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat het roken van een sigaret met filter een vals gevoel van veiligheid geeft. Het filter zorgt er juist voor dat het verbrandingspatroon verandert en waardoor de vorming van kankerverwekkende stoffen toeneemt.

Er zijn vooral veel peuken naast autodeuren te vinden

Hoe stoppen we deze sigarettenpeuken?

Er zijn dus genoeg redenen om filtersigaretten te verbieden. De overheid deed onderzoek naar de mogelijkheid van een nationaal verbod, maar helaas is een nationaal verbod juridisch niet haalbaar. Daarom moeten we wachten tot de Europese richtlijnen op ‘single-use plastics’ worden vernieuwd in 2026. Laten we in ieder geval afspreken dat we vanaf nu geen sigarettenpeuken meer op straat gooien. Of beter nog; stop met roken.

Lees meer over plastic in mijn blog over verpakkingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.