Bijna een jaar geleden bestelde ik voor het eerst mijn boodschappen bij Rechtstreex en ik kan wel zeggen dat ik inmiddels fan ben. Kort gezegd: Rechtstreex biedt verse seizoensproducten aan uit de regio. Maar daar blijft het niet bij. Het is een organisatie met een missie: mensen en hun eten verbinden. Dat klinkt goed toch? Maar hoe dan? De mensen achter deze organisatie geloven in een lokale, transparante en sociale voedselketen. Lokaal houdt in dat alle producten van leveranciers afkomstig zijn, die maximaal 50 km vanaf Rotterdam gevestigd zijn. Dit heeft als voordeel dat de producten supervers zijn en dat de milieubelasting zo laag mogelijk is. Transparant wil zeggen dat je weet wat je eet, waar het vandaan komt, maar het betekent ook dat je weet wat de boer betaald krijgt. Sociaal door het persoonlijke contact tussen leveranciers (boeren en makers), Rechtstreex en klanten. Door deze korte lijnen tussen alle betrokkenen ontstaan er gesprekken over eten, worden er recepten uitgewisseld, heb je contact met mensen uit de omgeving en ontstaat er verbinding met de buurt.

wortels van de boer

En zo werkt het

In de praktijk werkt het als volgt: Rechtstreex heeft een overzichtelijke website waar je een bestelling kunt plaatsen. Er zijn altijd producten die ik wekelijks bestel, zoals boter, eieren en zoete aardappelen. Verder scrol ik door het aanbod om te bestellen waar ik zin in heb. Het assortiment is groot en wisselt met de seizoenen. Soms staan er producten op waar ik nog nooit van gehoord heb, zoals yacon (de spellingscontrole trouwens ook niet, die wil er bacon van maken). Bij elk item vind je extra informatie over de leverancier, of het product biologisch is en hoe de prijs bepaald is. Vaak ook met een recept. Om het nog makkelijker te maken kun je ook kiezen uit verschillende abonnementen, die je elk moment kunt stoppen of wijzigen. Op vrijdagmiddag fiets ik naar het wijkpunt in Krimpen aan den IJssel dat gevestigd is in het Streekmuseum Krimpenerwaard, waar Linda wijkchef is. Dat wil zeggen dat zij de bestellingen verzorgt. Zij wordt bijgestaan door haar ouders en Hanneke van het museum. We maken altijd even een praatje en soms drinken we koffie. En zodoende leer ik Rechtstreex én Linda steeds beter kennen.

Streekmuseum Krimpenerwaard
Streekmuseum Krimpenerwaard

De meest prachtige combinatie ooit

Het Streekmuseum houdt zich bezig met het culturele erfgoed van de Krimpenerwaard. Linda noemt haar werk als wijkchef bij het Streekmuseum de meest prachtige combinatie ooit. Als student aan de lerarenopleiding geschiedenis was Linda heel actief binnen de jeugdbond voor de geschiedenis. Vaak ging ze naar het prehistorische dorp in Eindhoven om daar te helpen bouwen aan de steentijd-boerderijen en deed ook opgravingen. Bij het Streekmuseum zijn meer dan 20.000 voorwerpen van voor 1950 te bezichtigen. Daarnaast had Linda zelf ook graag boerin willen zijn, als kind had ze al een eigen groentetuintje.

Linda is blij en trots dat ze deel uitmaakt van Rechtstreex. Het is voor haar een manier om bezig te zijn met de natuur. Daarnaast vindt ze het leuk en spannend om een eigen winkel te runnen. “Het geeft mij veel voldoening, omdat ik iets aan het doen ben waar ik zelf achter sta, maar ook omdat het een weerklank vindt en dat er veel meer mensen zijn die dat vinden en die het ook bijzonder vinden om niet hun boodschappen te halen bij een grote supermarkt, maar bij een soort kruidenier die toch wat kleinschaliger is en als je iets kan vragen als je het niet weet. Waar komen de producten vandaan? Hoe zijn ze gegroeid?” Linda kent elke klant bij naam en heeft altijd even aandacht voor ze. Het contact ervaart ze zelf als prettig; “je leert van elkaar en ik krijg feedback. Ik hoor hoe producten klaargemaakt zijn. Ook hoor ik vaak dat het vers is en lang goed blijft en het belangrijkst: dat de smaak zo goed is, net als vroeger uit de tuin van opa. Ook zijn de mensen blij dat de zuivel in flessen zit. Dat geeft een andere smaak dan zuivel uit een pak en de fles is herbruikbaar. Allemaal kleine dingetjes die je kan doen om deze wereld een beetje leefbaar te houden en wat minder uit te putten. Dat stemt mij wel heel blij. En het is bijzonder dat ik het wijkpunt samen met mijn ouders kan doen.”

Van bestelling naar levering

Even terug naar mijn bestelling, want wat gebeurt er nadat ik mijn bestelling bevestigd heb? Deze wordt met alle andere bestellingen doorgegeven aan de boeren en makers. Met makers worden de leveranciers bedoeld die producten maken. Denk daarbij aan makers van bijvoorbeeld plantaardige kaas, kimchi, pastasaus en boerenquiche. Op donderdag komen alle bestelde producten op het Keilepunt in Rotterdam binnen. Op dit Verzamelpunt worden alle producten verdeeld en gedistribueerd naar het wijkpunt, waar de wijkchef de producten verdeelt per klant. De bestellingen kunnen dan op vrijdag opgehaald worden, bij enkele wijkpunten is dit woensdag.

Verzamelpunt

“Vergeten” groenten

Sinds ik klant ben bij Rechtstreex heb kook ik met nog meer plezier. En dan bedoel ik eigenlijk ook het hele proces erom heen: recepten zoeken, boodschappen doen, gezellig koken en lang tafelen. Ik hou van variatie en van dingen uit te proberen. Zo heb ik onlangs aardperen besteld. Ik vond een vegetarisch recept van Yotam Ottolenghi in Plenty: aardperen met haloumi en basilicumolie… superlekker!


Binnenkort die yacon maar eens proberen. Tips zijn welkom!

Rechtstreex heeft inmiddels al 40 wijkpunten. Wil je weten of er bij jou in de buurt ook een wijkpunt is? Klik dan hier.

Volg Mrs Mostert ook op Instagram en Facebook

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.