Nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Een nieuw, vers jaar! Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en na te denken over het komende jaar. 2020 was voor mij ondanks je-weet-wel een mooi jaar. Zoals je misschien weet ben ik vorig jaar met veel enthousiasme als wijkchef bij Rechtstreex begonnen en dat past heel goed bij mij. Rechtstreex heeft als missie om het eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat we eten van lokale boeren en makers komt. Oftewel mensen met hun eten verbinden. Het maakt mij er in ieder geval bewuster van. Daardoor ben ik mij meer gaan verdiepen in het hele proces: hoe wordt het geproduceerd of geteeld, hoe wordt het verpakt, hoe kan ik minder verspillen… Kortom hoe ik gezond, maar ook lekker kan eten en hoe we dat in de toekomst ook kunnen blijven doen.

Luister je suf

Wat ik zelf een fijne manier vind om meer te weten te komen is door podcasts te luisteren over voedsel en alles wat daarbij komt kijken. Lijkt jou dat ook interessant? Dan zijn deze podcasts misschien wel wat voor je:

  • Voeding van morgen door BNR Nieuwsradio. Wat schaft de pot over 30 jaar en hoe worden de dik 9 miljard monden over de hele wereld dan gevoed? Op dit soort vragen probeert Rens de Jong een antwoord te vinden.
  • Wat de Boer Schaft. Petra Possel gaat op bezoek bij boeren en vissers. In aflevering 7 hoor je het verhaal over Seafarm, waar vis op land wordt gekweekt.
  • Op ons Bord door Albert Heijn. Justin Verkijk verdiept zich in de herkomst en de toekomst van ons eten.
  • Het Voedselkabinet. Wil je horen hoe je gezonder, eerlijker en duurzamer kan eten? Dat wordt in deze podcast onderzocht.
  • Mangiare! Een podcast door NPO Radio 1/NTR waarbij Petra Possel met gasten praat over koken, eten en het culinaire leven.
  • Wat Schaft de Podcast: deze podcast gaat over lekker eten en drinken, zelf koken en buiten de deur eten. Jonas Nouwen en Jeroen Doucat vertellen je over culinaire classics en trends.

Wat dacht je hiervan?

Ik heb ook nog een paar interessante kijktips voor je:

  • The Game Changers is een documentaire uit 2018 over de voordelen van plantaardig eten voor atleten. Nogal Amerikaans, maar zeker de moeite waard.
  • Datzelfde geldt ook voor The Biggest Little Farm.
  • Wasted! The Story of Foodwaste. Confronterend!
  • Zembla: het kippenexperiment
savooiekool

Goede voornemens

Wat ik mij afgelopen jaar meer dan ooit gerealiseerd heb is, dat er echt een verandering plaats moet vinden om deze planeet leefbaar te houden en zo snel mogelijk ook. Het is zo tegenstrijdig dat veel mensen honger lijden en er tegelijkertijd zoveel voedsel wordt verspild. Deze verspilling heeft een behoorlijke negatieve impact op het milieu. Ik ben echt geschrokken van de cijfers die hierover te vinden zijn. En dat is nog maar 1 aspect. Dus heb ik dit jaar wel een goed voornemen: ik ga duurzamer leven, maar wel met een positieve vibe. Het heeft niet zoveel zin om er door in een depressie te raken. Een weekmenu invoeren was al een mooie verandering. Wat dat met duurzaamheid te maken heeft lees je in mijn vorige blog. En hoe nu verder? Ik ga op onderzoek. Ik wil er alles over weten. Alles? Ja, alles! Dus heb je een goede tip, laat het mij in de reacties weten.

Een gelukkig nieuwjaar! Cheers to 2021!

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.