Mrs Mostert 2.0

Bijna 4 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog op deze site, waarin ik schreef dat ik op het punt stond een ontdekkingsreis te maken en mijn twee passies (food en fotografie) te combineren. Mrs Mostert was een feit. Tja en waar begin je dan? Als ik er op terugkijk…. als een losgeslagen projectiel, nou ja, dat is misschien een beetje kort door de bocht, maar er zat weinig lijn in. Leuk was het wel en blijkbaar had ik tijd nodig om mijn weg te vinden. Echt wel een ontdekkingsreis. Ik vond een geweldig goede foodfotograaf waar ik masterclasses bij kon volgen. Ik bezocht mensen thuis voor de rubriek: uit de keuken van… ik ontmoette andere foodbloggers, ging naar events, bezocht restaurants en leveranciers van voedsel en kookte zelf ook graag. Lekker eten en goede recepten zijn fijn, maar eigenlijk is het hele proces van boer tot bord ontzettend interessant. Weten waar je eten vandaan komt, hoe het verbouwd wordt en welke impact het eten op mijn bord op het milieu heeft.

Verwondering

Ik heb mij verwonderd over hoe ik anders ben gaan kijken tegen voedsel en de voedselindustrie. Dat het niet normaal is dat we 24/7 alle producten vers, in perfecte staat én goedkoop kunnen kopen. Dat vleesconsumptie een enorme impact op het klimaat en onze aarde heeft. Dat er zo ontzettend veel verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. Dat het niet alleen belangrijk is om gezond te eten, maar ook om de grond gezond te houden. Dat we veel te veel voedsel verspillen. Daar moet verandering in komen!

Future food

In de aflevering van Tegenlicht van 15 maart 2020 over Future Food zegt Marije Vogelzang, eating designer het heel treffend: wat we nu in de westerse wereld consumeren is eigenlijk het feestmaal van onze voorouders. Zij droomden daar over, maakten daar schilderijen over en schreven er boeken over. Iedere dag dat feestmaal. Dat eten wij gewoon dagelijks… en we vinden dat heel normaal. Interessante aflevering om nog eens terug te kijken trouwens.

Hoe nu verder?

Mrs Mostert 2.0 betekent dat ik een nieuwe weg inslagen ben. Ik doe mijn boodschappen bewuster. Ik koop zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokale producten die biologisch geproduceerd zijn. Ook maak ik elke week een weekmenu. Door die aandacht eet ik lekkerder, gooi ik minder weg en bespaar ik tijd en geld. Aandacht maakt alles beter, weet je nog? 😉 Ben je benieuwd naar hoe ik dat doe? Lees dan mijn blog hierover. Waar ik benieuwd naar ben, is hoe jij je keuzes maakt. Daar zou ik graag met jou over in gesprek willen gaan.

Aubergines met tofu

Natuurlijk blijft lekker eten belangrijk, daarom wil ik graag een recept delen wat ik onlangs kreeg: aubergine met tofu.

Hiervoor heb je nodig:

 • 250 gram stevige tofu
 • 2 aubergines
 • olijfolie om te bakken
 • 1 eetlepel maizena
 • zout
 • 3 eetlepels ongezouten boter
 • 3 sjalotjes in dunne plakjes of 1 ui
 • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
 • 1 eetlepel fijngehakte gember
 • 75 ml sojasaus
 • ½ eetlepel (bruine) suiker
 • ½ eetlepel gemalen zwarte peper
 • rijst

Verwarm de oven op 220 graden C. Giet de tofu af en leg deze tussen een paar lagen keukenpapier. Sprenkel 3 eetlepels olie op een bakplaat en plaats deze in de oven. Snijd intussen de aubergines in blokjes van 2 cm. Meng deze in een grote kom met 2 eetlepels olie en een paar snufjes zout. Snijd tofu ook in blokjes van 2 cm. Doe deze in een kom met de maizena en een paar snufjes zout. Schud voorzichtig, zodat de maizena de tofu goed bedenkt. Verspreid de aubergine en de tofu over een leeg gedeelte van de bakplaat.

Rooster de tofu en aubergine in de oven 20 minuten. Spatel de tofu en de aubergine voorzichtig om met een dunnen spatel en bak nog 10 tot 15 minuten tot de aubergine zacht is en de tofu knapperig en bruin.

Als de tofu en aubergine in de oven staan kun je de saus gaan maken: verhit een grote, zware koekenpan met de boter op middelhoog vuur. Voeg sjalotten, knoflook en gember toe. Zet het vuur iets lager en bak ongeveer 15 minuten. Wel af en toe roeren. Voeg de sojasaus, suiker en zwarte peper toe en bak, sudderend, nog 3 minuten. Voeg geroosterde tofu en aubergine toe aan de pan en roer dit om. Kook nog één tot twee minuten samen. Serveer met rijst.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.