Mosterd is een condiment, oftewel een toevoeging bij voeding om smaak toe te voegen of te versterken. Deze veelzijdige smaakmaker is een vaste gast in mijn koelkast. Natuurlijk heeft hij een streepje voor doordat we naamgenootjes zijn, maar mosterd maakt ook zoveel gerechten lekkerder!
De mosterdplant lijkt heel erg op koolzaad. De zaadjes van deze plant worden gebruikt om mosterd te maken. Onbewerkt hebben de zaadjes niet veel smaak, de scherpe smaak ontwikkelt zich pas na verwerking. Er zijn verschillende soorten zaadjes, de zwarte zijn het scherpst. Wist je dat je mosterd echt heel makkelijk zelf kunt maken?
Wat heb je nodig?
- 100 gram mosterdzaadjes
- 200 ml azijn (bijvoorbeeld cider- of wijnazijn)
- 1 theelepel kurkuma
- 5 eetlepels honing
- peper en zout
Zo ga je te werk
- Doe het mosterdzaadjes, de azijn, kurkuma en honing in een keukenmachine en mix totdat je mosterd hebt. Je kunt zelf bepalen hoe grof je deze wilt.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Maak een glazen pot heel goed schoon (liefst even uitkoken) en vul deze met de mosterd.
- Bewaar de mosterd in de koelkast, maar laat deze 3 dagen rijpen voordat je hem gaat eten.
Ik ben heel benieuwd waar jij mosterd bij eet!
Mosterd is heel veelzijdig, blijkbaar ook te gebruiken als medicijn tegen keelpijn, kleine brandwondjes, vermoeide voeten, verkoudheid en kou en als conditioner…klik hier als je er meer over wilt weten.
Volg mrs Mostert op Instagram en Facebook