matcha thee

Matcha thee, het groene goud

Mr & Mrs Tea

In mijn blog van 6 juni schreef ik dat ik de matcha thee proefde van Mr & Mrs Tea. Het was voor mij iets heel nieuws, maar sindsdien zie ik het overal om mee heen. Maar toen ik pas een foto op Instagram plaatste merkte ik dat er toch weinig mensen zijn die weten wat matcha thee precies is en hoe je het klaar maakt. Theekenners Thomas en Bieke The van Mr & Mrs tea wilden graag uitleg geven. Geweldig achternaam trouwens!

Hoe het begon

Op een druilerige maandagmorgen ga ik samen met Annelies naar Mr & Mrs Tea in Capelle aan den IJssel. Na een hartelijk welkom met witte thee (silver needle) en chocolaatjes met matcha vertelt Thomas over hoe het zo’n 3,5 jaar geleden begonnen is. De Chinese buurvrouw gaat regelmatig terug naar China en neemt dan van alles mee zoals sjaals, shirts, theepotjes en ja je voelt hem al aankomen… ook een keer thee. Thomas: “Dat was oolong thee. Dat was een mooie verrassing, die was ongelofelijk lekker.” Zo lekker dat Thomas en Bieke deze ook aan vrienden en collega’s lieten proeven. De reacties waren positief. Daar moest iets mee gebeuren. Er werd een theeproeverij voor de moeders van school georganiseerd en Thomas wist zijn collega’s die verstokte koffiedrinkers waren enthousiast te maken voor de thee. De thee was binnen mum van tijd op en buurvrouw ging waarschijnlijk niet snel terug naar China. Er werd thee besteld via internet en wel zo’n 400 soorten geproefd.

mr & mrs tea

Camelia Sinensis

Alle thee is afkomstig van dezelfde plant: de Camelia Sinensis. De grond waar de plant in groeit, het klimaat en de nabewerking die de plant krijgt bepaalt de theesoort. Voor de witte thee, die ik gedronken heb, worden alleen de jongste blaadjes in het begin van het seizoen gebruikt. Deze worden gestoomd en gedroogd, waardoor de thee een zachte, lichte smaak krijgt. Deze thee kan je wel 5 tot 6 keer trekken. Ik neem me gelijk voor om deze te bestellen bij mr & mrs tea, heerlijk die zachte smaak. De groene thee is ietsje meer bewerkt. Hierna komt de Toulon, die zit tussen de groene en zwarte thee in. De zwarte thee is de meest bewerkte thee, deze wordt ook “gebakken” en is ook daadwerkelijk zwart. Dit zijn de vier basisvormen en daar zijn veel variaties op, zo’n 5000 soorten.

mrs tea

Matcha thee

Tijdens een vakantie in Zeeland kwamen Bieke en Thomas in een winkel tegen en kochten dat zonder te weten hoe het bereid moest worden. De thee smaakte niet lekker, de smaak was bitter met een papieren nasmaak. Wat wel bijzonder was dat het Bieke opviel dat haar concentratie na een half uur zo goed was, ondanks alle drukte om haar heen. Dat moest wel door de thee komen. Natuurlijk probeerden ze dat de dag erna weer uit en Bieke merkte hetzelfde effect. De interesse in matcha thee was gewekt en ze gingen op zoek naar goede matcha, die ze ook vonden.  Goede kwaliteit herken je aan de felgroene kleur.

matcha thee

Goede kwaliteit herken je aan de kleur

Inmiddels is matcha thee helemaal ingeburgerd in het gezin. Thomas: “Ik maak ’s morgens altijd een kommetje matcha voor ons, zo beginnen we de dag. Ik probeer ’s middags ook matcha te drinken. Als ik niet thuis ben neem in thermosfles mee. Ik maak het koud klaar met ijsklontjes en drink het ook koud. Ik drink het ook op die manier als ik ga sporten. Het is echt een heel mooi drankje. Match is de enige thee die we elke dag drinken, bovendien drinken we veel minder koffie.” Wat is het verschil tussen matcha en koffie? Bieke: “Ik heb een half uur na het drinken die focus en concentratie en voel me ook heel rustig.” Thomas voelt zich net als bij het drinken van koffie opgepept, maar dan wel met een langer effect.

Het proces

Hoe beter de kwaliteit van de matcha, hoe meer elteanine. Die elteanine is hetgeen je zo geconcentreerd, kalm en rustig maakt. Cafeïne versterkt dat proces. In groene thee zit ook cafeïne en elteanine, maar veel minder. Bovendien is het een aftreksel. Matcha wordt op een andere wijze geproduceerd dan gewone thee. De groene thee planten die voor matcha thee gebruikt worden, worden overschaduwd met rieten matten en daardoor komt er minder zon bij. Door de rieten matten bereikt maar 10% van het zonlicht de plant. De plant gaat dan extra bladgroen aanmaken. Je consumeert het hele blad, de bladeren moeten dus van goede kwaliteit zijn. Alle steeltjes en neefjes worden eruit gehaald, het bladvlees wat overblijft wordt heel langzaam fijn vermalen. Dit proces kost veel tijd, als het te snel gaat verbrand de matcha. Met granieten molenstenen wordt er in een uur 30 gram matcha vermalen. Logisch dat alle goede kwaliteit duurder is: het vermalen en het overschaduwen heeft tijd nodig! Hyper premium wordt 6 weken overschaduwd en dan worden alleen de jongste blaadjes van de toppen gebruikt.

 

matcha thee

This is how you do it

Maar naast de kwaliteit is ook de bereiding belangrijk. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel weten. Nu mag ik zelf matcha maken, maar gelukkig doet Thomas het eerst voor. In een kommetje gaat 1 gram matcha waar hij een klein beetje koud water doet en roert hier een pasta zonder klontjes van. Hierna wordt 100 ml water van 80 graden toegevoegd. De pasta wordt met het warme water gemengd. Hierna wordt de matcha opgeklopt door 15 seconden lang de letter m in de matcha te “schrijven” met de bamboe klopper totdat er een schuimlaag ontstaat. En dan is het klaar. Ik vind het lekker. Inmiddels heb ik thuis ook al een aantal keren matcha thee gemaakt, ik merkte wel iets. Op de website van Mr & Mrs Tea vind je een filmpje hoe het moet, ook handig!

Wist je dat matcha veel antioxidanten bevat? En dat je met matcha heerlijke vegan matcha pistache nicecream kan maken. Wat is nicecream, vraag je je waarschijnlijk af… Lees er alles over op de website van Mr & Mrs Tea.  En Natuurlijk kun je hier ook terecht voor bestellingen.

Er is ook een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gewijd aan matcha mocht je echt het naadje van de kous willen weten.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.