Masterclass bij Jos Grootscholten

Masterclass bij De Kookfabriek

Op facebook kom je regelmatig leuke evenementen tegen, zo ook de Masterclass bij de Kookfabriek onder leiding van Jos Grootscholten. Dat juist deze workshop mij zo leuk leek, was omdat Jos Grootscholten samen met Sharon Tettero restaurantPERCEEL runt in het Oude Raadhuis in Capelle aan den IJssel, waar ik regelmatig langsfiets. Binnen anderhalf jaar na de opening werden zij al bekroond met een Michelinster. Daar eten stond lang op mijn verlanglijstje, die wens ging vorig jaar in vervulling. Ik heb genoten van de gastvrijheid en prachtige gerechten.

Tips van Jos

Op 13 oktober was het zover. Om 16:00 uur werden we verwelkomd met een glas prosecco in de Kookfabriek aan de Lloydstraat in Rotterdam. We kregen een kookeiland toegewezen, waar met maximaal 8 mensen aan gewerkt zou worden. De schorten werden uitgedeeld, maar voordat we aan de slag gingen kregen we een kookdemonstratie van Jos. Hierin kregen we tips voor het 4-gangen menu dat we zouden gaan maken. Ik voelde een lichte paniek omhoog komen. Dit ging zo snel, dat kon ik allemaal niet onthouden! Niet laten merken, gewoon aan de slag gaan.

Aan de slag!

De recepten werden verdeeld, zodat we in groepjes van twee personen aan een gerecht konden werken. Alle ingrediënten waren per gerecht klaar gezet. Ik begon samen met mijn partner aan de amuse: een gamba sandwich met peterselie dip. De gesneden gamba’s moesten gemengd worden met eiwit, azijn, zout en pimentpoeder. Dit mengsel smeerde ik op een snee tramazino brood. Hier ging nog eenzelfde snee brood op. Hierna werd deze sandwich in gesmolten boter gelegd totdat deze helemaal volgetrokken was en daarna bruin en gaar gebakken. Best een caloriebommetje dus. De peterselie dip, waar naast peterselie (ja duh) onder andere ook geroosterde pijnboompitjes en parmezaanse kaas in verwerkt was, was al klaar gemaakt.

Intussen liepen er naast Jos gelukkig genoeg mensen van RestaurantPERCEEL en De Kookfabriek rond die hulp boden en je niet gek aankeken als je iets al drie keer gevraagd had. En ik moet zeggen, de amuses zagen er smakelijk uit en dat waren ze ook…. zelfs volgens Jos, YES! Onder het genot van een glas wijn en de amuses ging ik met wat meer zelfvertrouwen verder met het dessert: Dame Blanche 2019. Hiervoor maakten we een cremaux van pure chocolade, een mousse van pure chocolade, vanille en passievrucht en als laatste een vanille slagroom. Yummie. De substanties werden in spuitzakken gedaan en moesten daarna nog even opstijven in de koelkast.

tartaar van zalm
de borden voor het voorgerecht worden opgemaakt.

Ondertussen was het voorgerecht, tartaar van zalm, klaar en konden we een verdieping hoger aan tafel. Voor elk team was er een tafel gedekt. Tijdens het eten leerden we elkaar wat beter kennen, heel gezellig! Maar het werk zat er nog niet op: we werden naar beneden gestuurd om het hoofdgerecht Hoender “Bonne Femme” af te maken en het dessert.

The finishing touch van het hoofdgerecht
Hoender “Bonne Femme”
opperste concentratie….

Ik was niet echt tevreden hoe ik het dessert had opgemaakt, het was lastig in te schatten hoeveel er in de spuitzakken zat en je wilt natuurlijk wel gelijke porties. Nadat we gegeten hadden werd er koffie en thee geserveerd met een huisgemaakte friandises.

Plus en min

Ik heb deze workshop als een leuk uitje ervaren: lekker eten, leuk gezelschap, een goede ambiance en een beetje kokkerellen. Het personeel was heel behulpzaam en De kookfabriek is gelegen op een mooie locatie. Ik heb niet het gevoel dat ik er veel van opgestoken heb, daarvoor was er voor mij te veel informatie die te vluchtig besproken werd. Het scheelt natuurlijk ook of je alleen iets hoort of dat je het zelf uitprobeert. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden en locaties van De Kookfabriek? Klik dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.