bananenbrood van Sunt food

Let’s go bananas

Van 23 tot en met 25 september was er in Ahoy Rotterdam van alles te beleven op culinair gebied tijdens de horecabeurs Gastvrij. Workshops, masterclasses, wedstrijden, demonstraties en proeverijen mogelijk gemaakt door 450 exposanten. Met zoveel te zien en te beleven leek het mij wel handig om voor mijn bezoek het programma te bekijken en een planning te maken. De strijd tegen voedselverspilling draag ik een warm hart toe. Geen wonder dat Let’s go bananas – Hap voor hap 100% verspillingsvrij bovenaan mijn lijst kwam te staan.

Stukjes bananenbrood van Sunt Food worden geserveerd op Gastvrij Rotterdam 2019

Laura’s verhaal

Op naar Ahoy! In het Horeca Netwerk meet-up Paviljoen vond ik de stand van SUNT Food en kreeg ik een mooi gedecoreerd stukje bananenbrood aangeboden wat smaakte naar meer. Oprichter Laura Hoogland nam de tijd om mij haar verhaal te vertellen:” Ik heb een jaar geleden mijn baan opgezegd, omdat ik betekenisvoller werk wilde doen, iets met meer impact. Ik heb mijn baan opgezegd en ik dacht ik bedenk wel iets, er komt wel iets op mijn pad. Ik zat ineens thuis. Ik ging van 60-70 uur per week naar niets en ik besloot bananenbrood te maken om gezond te blijven en niet alleen maar te netflixen en chips te eten op de bank, maar daar was ik al snel klaar mee.” Laura ontdekte dat bananenbrood eigenlijk nergens te koop was, maar ook dat de banaan het meest verspilde product ter wereld is. Er worden jaarlijks 75 miljard bananen weggegooid! Goede redenen voor Laura om toch weer in de keuken te duiken om tot een goed recept te komen. Ze sloot een deal met de turkse buurtsuper: overrijpe bananen in ruil voor een paar bananenbroden, die in de buurtsuper verkocht werden.

Laura Hoogland van Sunt Food doet haar verhaal

Een bakkerij-afdeling die sucks

Laura vervolgt haar verhaal: “Een paar weken later werd ik gebeld door de eigenaar van de buurtsuper: er stond een grote horecaman in de zaak en die wilde mijn bananenbrood. Binnen een week lag het in 6 horeca-tenten in Amsterdam, bij een aantal sportscholen…..het ging zo hard, dat ik zoveel zelfvertrouwen had om Albert Heijn een bericht te sturen of daar überhaupt interesse naar bananenbrood was. Ik heb een berichtje gestuurd: jongens, jullie bakkerij afdeling sucks, er is voor mijn generatie qua gezondheid en duurzaamheid gewoon niets en ik heb iets wat bij jullie in de schappen moet. Heel brutaal, gelukkig konden ze het waarderen.” Wie niet waagt, wie niet wint…. na een succesvolle pitch werd ze na een week gebeld met de vraag wanneer ze kon leveren.

Rollercoaster

Voor Albert Heijn leveren en alleen een klein oventje tot je beschikking hebben, dat gaat natuurlijk niet werken. Dus ging Laura op zoek naar een producent die grote volumes aankon. “Het was een rollercoaster, niet normaal. ik kon ook niet door met die bananen van mijn supermarkt. dus ik ben samen met die producent gaan zoeken naar een leverancier en zijn uiteindelijk terecht gekomen bij een partij die zijn bananen haalde uit Ecuador. Bij de teelt wordt al zo’n 40% weggegooid. omdat ze niet aan de cosmetische eisen voldoen. We hebben een deal gesloten, wij willen juist die bananen. Op 1 mei is het bananenbrood gelanceerd bij AH. Per verkocht bananenbrood redden 1 à 1,5 banaan van de prullenbak. het zijn er nu bijna 30.000. Dat is een mooi begin, zeker als je bekijkt dat je met een start-up zonder finances toch zoveel impact kan maken. We zijn begonnen met bananenbrood, dat nu verkrijgbaar is in 3 smaken, maar we zijn bezig om andere producten te ontwikkelen. Bestaande producten, maar dan op een gezondere manier met banaan in de hoofdrol.”

Stap voor stap

Ik was benieuwd of er ook bananen van Albert Heijn gebruikt worden. Dat is nu nog niet het geval. Bananen zijn fragiel, zeker wanneer ze rijp zijn. Sommige gaan open staan, dan kun je ze niet meer gebruiken. Als ze bruin zijn smaken ze ook niet goed meer. Bovendien is het logistiek ook best een uitdaging om van 950 winkels bananen terug te halen. De voedseleisen moeten ook nageleefd worden. Maar het is zeker iets was op Laura’s lijst staat. Op dit moment worden alleen bananen gebruikt die van de telers vandaan komen. In de havens wordt zo’n 10 tot 20 % van de bananen afgekeurd, omdat ze al weer te rijp zijn. Er wordt aan gewerkt om deze ook te kunnen verwerken.

gedecoreerde stukjes bananenbrood van Sunt Food

Gek genoeg zijn bananen die worden weggegooid duurder dan bananen die toch in het systeem zitten. Laura vindt het jammer dat iedereen zo draait op commercie. “Ik kreeg laatst een telefoontje van een horeca ondernemer die al 3 keer in een week de vraag had gekregen of zijn bananenbrood van Sunt Food was, anders was het niet duurzaam. Dit is precies waar wij mee bezig zijn, om die bewustwording te krijgen bij mensen. Iedereen is heel erg into plastic dat dat zo slecht is, daar heeft men voor een groot deel gelijk in. Maar kijk eens naar de bergen afval die ergens liggen te composteren. Door dat rottingsproces ontstaat methaangas. Methaangas wordt omgezet in CO2. CO2 van rottend voedsel is 25 x zo erg als van plastic en dat is iets wat mensen nog niet weten.”

Het wordt nog mooier!

Ik ben erg onder de indruk van het verhaal van Laura. Het is zelfs nog mooier, want het bananenbrood van Sunt Food is lactose- en glutenvrij, bevat geen toegevoegde suikers en er is ook geen boter of olie toegevoegd. Het bestaat wel voor 45% uit fruit. Wil je meer weten over het bananenbrood van Sunt Food? Klik dan hierhttps://www.suntfood.com. Hier zijn ook de verkooppunten te vinden.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.