krekancini

Krekels… eten van de toekomst?

Heb jij eind vorige eeuw ooit een duik genomen in het tropische zwemparadijs Tropicana aan de Maasboulevard in Rotterdam? Ik niet, maar het moet een sensatie geweest zijn in die tijd. Het pand verloor echter zijn grandeur door slecht onderhoud. Bezoekersaantallen liepen terug en Tropicana ging failliet. In 2015 kocht Blue City het pand en veranderde het zwembad in een speeltuin. Een speeltuin voor innovatieve, circulaire bedrijven die bouwen aan een wereld waarin afval niet bestaat. Een van die bedrijven is De Krekerij. Zij maken sinds 2018 producten van krekels en sprinkhanen. Krekels en sprinkhanen kunnen gevoed worden door afvalstromen. Voor de kweek van krekels en sprinkhanen wordt per kilo 1500 liter minder water en zeven keer minder voer gebruikt in verhouding tot traditioneel vlees. En het houdt niet op met voordelen: deze insecten produceren weinig mest en broeikasgassen en nemen nauwelijks ruimte in. In het westen zijn we niet gewend om insecten te eten, zou De Krekerij daar verandering in kunnen brengen?

krekancini

Mijn eerste ervaring met het eten van krekels

Op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam ontmoette ik Jasmijn. Zij werkt als voedingsdeskundige bij De Krekerij en nodigde mij uit om een krekelburger te proeven. Natuurlijk wilde ik dat. Ik verwachtte iets krokants, wat misschien een beetje raar was. De burger was ten slotte niet gefrituurd, maar dat was mijn eerste associatie. De smaak deed me denken aan paddenstoelen. Ik was positief verrast en mijn nieuwsgierigheid was getriggerd. Jasmijn nodigde me uit voor een rondleiding bij De Krekerij.

Daar wil ik meer van weten!

Bij Blue City werd ik verwelkomd door Eline, stagiaire bij de Krekerij. We maakten een rondje door Blue City. De voormalige discotheek Club Tropicana is verbouwd tot kantoorvleugel, met 100 werkplekken. Het ziet er gezellig en intiem uit en het mooie is, dat de verbouwing voor 90% circulair gerealiseerd is. Hoe men dat voor elkaar gekregen heeft lees je hier. We dwaalden door het hele pand en het voormalige zwembad, zodat ik een indruk kreeg van de diversiteit aan bedrijven die er gevestigd zijn, zoals Fruitleather Rotterdam, dat afgedankt fruit omzet in een duurzaam leer-achtig materiaal. Hoe cool is dat?!

werplekken
het voormalige zwembad Tropicana

Het kweken van sprinkhanen en krekels

Maar nu terug naar de insecten, daar kwam ik tenslotte voor. Eline vertelde me dat de sprinkhanen bij Kinderdijk gekweekt worden en dat de Krekerij nog bezig is om er een product van te ontwikkelen. De krekels worden gekweekt in Spanje door een Nederlandse boer. Omdat de krekels goed gedijen bij een temperatuur boven de 25 graden is Spanje een betere locatie dan Nederland. Net als in de natuur leven ze in de kwekerij dicht op elkaar. Als ze volwassen zijn wordt de temperatuur verlaagd en slapen ze in, daarna worden ze vervoerd naar Nederland, waar ze worden verwerkt tot krekelmeel. Van dit poeder worden op dit moment krekelburgers en krecancini (bitterballen van krekels) gemaakt. De burgers en balletjes bestaan voor 30% uit krekels en de rest is plantaardig: tarwetextuur en boontextuur. Een burger bevat ongeveer 12 krekels. Het voedsel voor de krekels bestaat uit reststromen, zoals bijvoorbeeld broccoliblad. Om de van nature ietwat bittere smaak van de krekel tegen te gaan, krijgen ze ook citruspulp te eten.

Eten van de toekomst?

In de Volkskrant van 28 december stond een artikel over het eten van de toekomst. Volgens dit artikel is het eten van insecten nog niet ingeburgerd, omdat insecten naar niks smaken. De smaak van insecten wordt heel erg beïnvloed door wat de insecten zelf eten. De Krekerij doet hier veel onderzoek naar en vindt daarom het contact met de boer ontzettend belangrijk, zodat ze zicht hebben op wat de insecten te eten krijgen. Gelukkig klinken er ook andere geluiden: afgelopen jaar won De Krekerij de de Columbus Trophy 2019. Dit is een aanmoedigingsprijs voor succesvolle startende entrepeneurs, die leverancier zijn aan de horeca en een innovatief hospitality concept hebben ontwikkeld. De Krekerij is een concept waar de juryleden veel potentie in zien richting de toekomst.

Nog even terugkomend op de rondleiding, deze was inclusief proeverij 😉 De burger had ik al eens geproefd, nu de krekancini nog. Dat deed ik samen met Eline. Dat smaakte naar meer! Wil je ook proeven? Ga dan naar Bagels & Beans, gevestigd op de Stieltjesstraat in Rotterdam, daar vind je de krekelburger op het menu.

Volg Mrs Mostert ook op Instagram en Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.