12 okt Kiwano
In het weekend neem ik er altijd even tijd voor om te bij Rechtstreex te bestellen. Ik kijk wat ik in huis heb, bedenk wat ik de komende week wil maken, of ik uit eten ga of mensen te eten krijg. Elke week zijn er wel weer nieuwe en bijzondere producten in het assortiment bij Rechtstreex. Denk aan vergeten groenten zoals rammenas, palmkool, postelein, aardperen en peterseliewortel. Maar ook chocolademunt, kerriekruid, wilde marjolein en scheermessen en onlangs ook de kiwano. Leuk om af en toe wat nieuws te proberen, die kiwano belandde dus in mijn digitale winkelmandje.
Monsterlijk mooi
En daar is hij dan! Voorzichtigheid is geboden, de stekels zijn niet mis. Maar wat een mooi exotisch exemplaar en dat wordt gewoon in Nederland geteeld! Bij Kwekerij Booij in Barendrecht om precies te zijn.
De kiwano wordt ook wel gehoornde meloen genoemd. De vrucht is geen familie van de kiwi, maar van de komkommer en de meloen. De enige overeenkomst met de kiwi is de Nieuw-Zeelandste connectie. Een Nieuw-Zeelander bedacht de handelsnaam kiwano. Geen idee waar de kiwano naar genoemd is: naar de kiwi-vrucht of de Kiwi-vogel? Misschien naar geen van beide. Ik dwaal af…
De smaak van de kiwano
Je kunt de kiwano een paar weken bewaren na aankoop. Bewaar hem buiten de koelkast. Hij is eetbaar als de schil oranje kleurt. Het vruchtvlees is groen en geleiachtig. Ik heb hem uitgelepeld en zo gegeten, maar je kunt hem ook door je salade toevoegen. De smaak is apart, lichtzoet en fris. Het lijkt inderdaad op een combi van komkommer en meloen. Ik ben eerlijk gezegd meer gecharmeerd van zijn uiterlijk dan van zijn smaak. Maar ja, smaken verschillen toch? Alhoewel: in Nieuw Zeeland zie je ze vooral rond de kerst in de winkel als siergroente. Dat zal ook een reden hebben.
Geen reactie's