Jeroen bakt langgerezen desembrood

Lekker brood is….lekker!

Ik hou van lekker knapperig vers brood. Een beetje roomboter erop is dan al genoeg. Dus toen Annelies vroeg of ik mee wilde naar Jeroen bakt brood zei ik geen nee.  Jeroen bakt namelijk langsgerezen desembrood in zijn bakkerij in Rotterdam Noord. Als wij binnenkomen is Jeroen al druk bezig met het maken van deeg. Intussen vertelt hij over het proces. De kwaliteit van het meel moet goed zijn. Dat het ook biologisch is, is mooi meegenomen. Bij het meel gaat nog Rotterdams leidingwater, desem en zout. Soms worden er ook noten en zaden toegevoegd, maar that’s it! Het deeg krijgt daarna 12 tot 48 uur de tijd om te rijzen.

meel, bakker, nieuweband

desembrood

bakken, langgerezen desembrood

Compleet uit de hand gelopen

Mooi om te horen hoe het begonnen is. Jeroen zegt zelf: “Het is gebeurd, het is niet dat ik besloten had een bakkerij te beginnen.” Eigenlijk is het een compleet uit de hand gelopen hobby. In 2014 begon Jeroen thuis brood te bakken voor vrienden en collega’s. Hij had de smaak te pakken en opende een facebookpagina om brood rond te brengen op zaterdag. Binnen een paar weken had deze pagina al 250 volgers. Op dat moment had Jeroen daarnaast ook nog een volledige baan als ICT-er, dat werd na verloop van tijd teruggebracht naar 4 dagen. Het werd wel een probleem toen Post.Nl de ingrediënten niet meer wilde leveren op 3 hoog. Het werd tijd om op zoek te gaan naar een opslagruimte of atelier met stroom en water. Alsof het zo had moeten zijn kwam Havensteder met het pand in de Jacob Catsstraat in Rotterdam Noord. In het begin was de winkel 2 dagen per week open, maar nu werkt Jeroen 60 tot 70 uur per week en is de winkel woensdag tot met zaterdag geopend.

De toekomst

Intussen haalt Jeroen broden uit de oven. Je hoort ze knetteren, omdat de korst kurkdroog is en ze vocht uit de lucht opnemen. Hoe ziet Jeroen de toekomst? Een organische groei is wat hij voor ogen heeft, maar het pand is de max. Als een bakker teveel bakt, mag de bakkerij zich namelijk niet meer in een woonwijk bevinden. Dat betekent dat de bakkerij naar een industriegebied zou moeten verhuizen en zou moeten industrialiseren. Dat is iets wat niet past bij Jeroen.

vers brood

Bak je eigen langsgerezen desembrood

Helaas zijn er weinig van deze bakkerijen in Rotterdam te vinden. In het centrum kan je bij Das Brot terecht. Daarover binnenkort meer. Mocht dat nou te ver voor je zijn en je wilt toch lekker brood, dan heeft een Jeroen een goede tip: bak je eigen brood. Met een zware braadpan in de oven. Dit is een niet te ingewikkelde manier die goed werkt. De pan wordt heet en zorgt ervoor dat je brood goed rijst. De hitte wordt goed verdeelt, zodat het brood niet aan 1 kant verbrandt. Het kan zelfs in een combi-magnetron!  Als je een zware braadpan gebruikt wordt dat als het ware een steenoven (in Jeroens oven zitten 3 stenen platen). Hieronder vind je een grappig filmpje Easy bread, waarin Vincent Talleu uitlegt hoe het moet.

De oven van Jeroen staat op 260 graden, maar als de broden de oven in gaan wordt de temperatuur teruggezet naar 200 graden. Dat is nodig omdat de bloem anders verbrand. In begin is het brood nog koud en nat genoeg en gebeurt dit nog niet. Door de hoge temperatuur in het begin rijst het brood mooi door.

De broden vliegen inmiddels de toonbank over. Mocht je brood van Jeroen willen proeven, bestel dan het liefst minimaal 24 uur van te voren om er zeker van te zijn dat je niet voor niets komt. Klik op de link voor meer info.

 

Volg Mrs Mostert ook op Instagram en Facebook

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.