Home made granola

Een poosje geleden vertelde ik je enthousiast over Rechtstreex. Bij Rechtstreex kun je via een webshop lokale producten bestellen en afhalen bij een wijkpunt bij je in de buurt. Ik haalde mijn boodschappen elke week op in Krimpen aan den IJssel, omdat er in mijn woonplaats nog geen wijkpunt was. Geen probleem, maar ik vond het ook jammer dat er in Capelle aan den IJssel nog geen wijkpunt was. Er begon wat te kriebelen en ja, die kriebels hebben ergens toe geleid…

Rechtstreex ’s Gravenland

Sinds half februari ben ik elke vrijdag wijkchef bij Rechtstreex ’s Gravenland. Bij de opening was een proeverij en was Maarten Bouten (oprichter van Rechtstreex) aanwezig om informatie te verschaffen over de producten, boeren en makers en hoe Rechtstreex werkt. De officiële opening werd door niemand minder gedaan dan door chefkok Jos Grootscholten van restaurantPERCEEL. RestaurantPERCEEL is een sterrenrestaurant gelegen in de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel. De kaart is geïnspireerd door de seizoenen, net als het aanbod van Rechtstreex. Naast de producten van Rechtstreex mag ik ook lang gerezen zuurdesem brood van Das Brot en krekelburgers van De Krekerij en Parnassos olijfolie aanbieden. Een mooie persoonlijke aanvulling. De producten van De Krekerij zijn inmiddels bij alle wijkpunten van Rechtstreex te bestellen, omdat zij hun producten momenteel niet kwijt kunnen aan horeca en op festivals. Super dat Rechtstreex op deze manier kan helpen. Dat geldt voor meer producten, kijk daarvoor even in de webshop.

Time flies

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ben ik wat wijzer geworden, bijvoorbeeld hoe onze lieve vrouwenbedstro en raapstelen eruit zien. Ik zie ook elke week weer een andere slasoort in het assortiment. Ik ben ook op excursie geweest met andere wijkchefs naar drie leveranciers van Rechtstreex. Goed om het verhaal van de boer te horen, het bedrijf te zien, de geur te ruiken en ook om andere wijkchefs te ontmoeten. In de kassen van was ik wel weer even back in time. Mijn vader had een rozenkwekerij in Bleiswijk. Jeugdsentiment.

Aandacht maakt alles….

De heerlijke producten, inspirerende verhalen van klanten en meer kennis, het draagt er allemaal aan bij dat ik nog met nog meer plezier tijd besteed aan het zoeken van recepten, het koken en tafelen. Aandacht maakt alles mooier…. en lekkerder. Natuurlijk speelt kennis ook een belangrijke rol. Ik las een blog van Wageningen University & Research dat over gezond leven gaat. Volgens dit blog heeft een op de drie mensen boven de 50 jaar een chronische ziekte. Gezond eten en meer bewegen zou helpen tegen een betere weerbaarheid en een sneller herstel. Dat geloof ik best. Ook dat een gezonde levensstijl preventief werkt. Maar ja, wat is gezond? Het kost tijd en moeite om je er in te verdiepen en om je levensstijl te veranderen. Gelukkig is er veel informatie te vinden, al word je soms om de tuin geleid. Zo was ik echt in de veronderstelling dat granola gezond was. In een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde zag ik wat het verschil tussen muesli, cruesli en granola is. En dat granola vaak boordevol suiker zit en veel te duur is. Het stukje over Raw Press over de Londense producent met ontbijtwinkel is zowel hilarisch als triest met hun prijzige adaptogene (wat dat ook mogen zijn) granola’s en de peuk in de handen van de granola maker.

Home made granola

Op Instagram komen regelmatig foto’s voorbij van home made granola’s. Bij elke foto dacht ik: dat ga ik ook een keer maken. De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gaf mij het laatste zetje. Ik probeerde het recept van Rutger bakt. Het is gewoon supersimpel, vanaf nu maak ik mijn eigen granola.

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook

home made granola

2 Reactie's
  • Krati Agarwal
    Geplaatst op 14:31h, 11 juni

    I totally agree with you about the misleading information. Often there are huge marketing campaigns run by big firms that makes us believe that the product is healthy. But when you dig deeper, there is a completely different story that’s untold. As a consumer, its about time we start doing our homework and not believe instantly what’s been told.

  • Machtelt Mostert
    Geplaatst op 12:28h, 15 juni

    I agree with you!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.