Esto Food & Drinks, Rotterdams met een mediterraanse twist

Ontbijten buiten de deur, zo’n lekker begin van de dag. Doe jij dat weleens? Ik veel te weinig, maar daar moet maar eens verandering in komen! Zo was ik onlangs met Annelies te gast bij Esto Food & Drinks. Esto Food & Drinks is gevestigd aan de Hofbogen in Rotterdam Noord, waar je onder de oude spoorlijn nog meer hippe plekken vindt. Esto Food & Drinks wordt sinds december 2016 gerund door Canan Akbaba en Aysel Kaya, twee vriendinnen van Turks-Koerdische afkomst die toevallig in hetzelfde dorp geboren zijn.  

Universeel

Aysel en Canan wilden graag iets samen doen, maar wisten niet goed wat. En toen kwam het pand op de Raampoortstraat op hun pad. Daar was een zaak waar ze al deels bij betrokken waren. Er werd een passende naam bij gezocht. Aysel vertelde: “Esto is een Koerdisch woord en betekent er is of is er, net zoals in het frans il y a. Is er koffie, ja er is koffie. In het Spaans betekent het deze. Het klonk heel universeel en dat trok ons wel. Als je bij Esto bent dan maakt het niet uit waar je vandaan komt. Esto wil een plek zijn voor iedereen. Ook al kom je met zijn tienen, dan is er voor iedereen die een dieetwens heeft, wat te eten. Iedereen is welkom, eigenlijk is het hier een klein Rotterdam.”

Huisgemaakt is toch het lekkerst

Wat heeft Esto te bieden: echt huisgemaakt eten. Mediterraans en Midden Oosterse gerechten met veel Turks-Koerdische invloeden, maar die worden net iets anders klaar gemaakt door Aysel en Canan. Er wordt je hier geen traditioneel eten voorgeschoteld, maar ook geen modern fusion cooking. De dames van Esto zetten een eigen handtekening. De jam wordt bijvoorbeeld gemaakt van frambozen. De dolma’s (gevulde punt paprika’s) zijn vegan en glutenvrij. Zij smaken net weer anders dan anders. In Turkije wordt veel linzensoep gegeten, bij Esto heeft deze een Rotterdamse twist, echt Esto. Lokale samenwerkingen zijn ook belangrijk voor Canan en Aysel. Zo is bewust gekozen voor de koffie van Heilige Boontjes, kwalitatief goed koffie met een maatschappelijk verhaal én Rotterdams. De thee komt van Theemaas. Groenten en bloemen komen van de tuin boven Esto. 

Vriendschap

Aysel en Canan kennen elkaar al 13 jaar en werken inmiddels 3 jaar samen en dat gaat nog steeds goed. Er zijn af en toe best struggles en dat is niet zo gek als je elkaar meer ziet dan je man en kinderen. Ze lijken niet op alle punten op elkaar en daardoor vullen ze elkaar aan. Vriendschap blijft op de eerste plaats staan. De dames zijn beide getrouwd en hebben kinderen. Aysel: “Eigenlijk zijn we nu als families compagnons van elkaar. We zijn allemaal vrienden van elkaar, dus zowel de mannen als de vrouwen. De kinderen vinden het soms wel lastig, Esto is eigenlijk ook ons kind.”

Wat staat er op de menukaart?

Bij het bedenken van de menukaart is het belangrijk dat de gerechten gemakkelijk, lekker en goed te serveren zijn. Inspiratie hiervoor komt van klanten, wat er in de stad gebeurt, maar ook van vrienden uit heel Europa. Het uitgangspunt is niet om iets vegans te bedenken, het gaat om de smaak. Er is wel veel vraag naar vegan en vegetarische gerechten, maar dit benoemen de dames liever niet, omdat er haast geen verschil tussen het eten van vegan of niet vegan gerechten. Bij de falafel zitten bijvoorbeeld zoveel verse kruiden, je proeft het niet. Ook bij de dolma’s (gevulde paprika’s) en de soep mis je niets, het is niet gekunsteld. Er wordt zoveel mogelijk zelf gemaakt. Denk daarbij aan de sladressing, granola, de humus en de falafel. Ook het brood wordt elke dag zelf gemaakt. 

Toekomst

Het perfectioneren van Esto staat voorop. Daarnaast is er tegenwoordig een expositie te zien in Esto, omdat er genoeg mensen zijn die mooie kunst maken en dat helaas lang niet altijd goed verkopen. Er worden ook af en toe Esto feesten en vriendenavonden georganiseerd, die heel gezellig zijn.

Het is voor Aysel en Canan belangrijk dat Esto een plek voor iedereen is welke dieetwensen je ook hebt en dat je je vooral laat verrassen en laat verleiden. Dat hebben Annelies en ik dan ook zeker gedaan. We hebben genoten van een zeer uitgebreid ontbijt. Natuurlijk kan je ook voor een lunch of een kop koffie met wat lekkers terecht bij Esto Food & Drinks. Esto Food & Drinks is ook te vinden op Facebook en Instagram

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.