Weekmenu

Inmiddels ben ik eraan gewend om 1 keer per week onze boodschappen te bestellen bij Rechtstreex. Hoezo moet je daaraan wennen, vraag je je misschien af. Nou, omdat je als je je boodschappen op vrijdag op wilt halen, je woensdagochtend je bestelling door moet geven. En dan van te voren wel moet bedenken wat je nodig hebt. En dat is voor veel mensen waarschijnlijk best een omschakeling, vooral als je gewend bent om elke dag even langs de supermarkt te lopen.

Wat eten we vandaag?

En ineens is het weekmenu erin geslopen. Het gebeurde gewoon vanzelf. De wekelijkse boodschappen werden ingepland en het idee borrelde op om er dan gelijk recepten bij te zoeken. En ik moet zeggen, het geeft enorm veel rust. Niet meer nadenken over wat je gaat eten of nog op het laatste moment naar de winkel moeten voor creme fraiche, het is gewoon allemaal in huis. Waarschijnlijk was de tijd er ook rijp voor. Een beetje structuur is voor een chaoot best fijn ;). Dus dit weekmenu blijft!

aardperen

Voordelen

Een weekmenu heeft veel voordelen, maar het vergt wel even wat moeite en tijd. Die moeite en tijd wordt later ruimschoots terugbetaald, dus zet door! Zoals ik al zei: het geeft rust. Ook eet ik gezonder en gevarieerder, maar ook lekkerder. Aandacht maakt echt alles beter. Tot voor kort gebeurde het nog weleens dat ik aan het einde van de middag thuiskwam en nog moest bedenken wat ik ging eten en dan werd het vaak iets in elkaar geflanst, waar ik niet erg blij van werd. Eten is voor mij belangrijk, goed en lekker eten dan wel te verstaan. Dus niet om te vullen, maar om te voeden. Daarbij ben ik veel minder tijd kwijt aan boodschappen doen en last but not least: ik verspil minder eten, want ik koop op maat. Ik maak wel vaak iets meer dan het recept aangeeft, dan heb ik de dag daarna nog wat bij de lunch. Dan is het vaak nog lekkerder, heb jij dat ook?

Hoe ik het doe

Hoe ik het aanpak? Op dinsdagavond komen kookboeken, laptop en een boodschappenbriefje op tafel. Ik kijk wat ik nog in huis heb en wat zeker op moet. Daar zoek ik een recept bij en kijk wat ik daarvoor nog moet bestellen of elders moet kopen. Ik zoek voor elke dag een recept, waarbij seizoensgroentes meestal het uitgangspunt zijn. De meeste dagen zijn vegetarisch. Het menu is een handleiding, er wordt dus weleens vanaf geweken: een dag omgeruild of opgeschoven. Een handige tip hoorde ik in een aflevering van Wat schaft de Podcast van Jonas Nouwen en Jeroen Doucet: schrijf je weekmenu in een boekje, zodat je later nog eens terug kunt kijken. Ik hou van boekjes, altijd handig! Zelf kwam ik erachter, nadat ik een recept kwijt was, dat het ook wel erg handig is als je erbij schrijft waar het recept te vinden is.

gerechten

Het weekmenu voor deze week

En wat staat er op het menu deze week:

  • maandag: aubergineknoedels alla parmigiana
  • dinsdag: polenta met geroosterde puntpaprika’s met gemarineerde eidooiers
  • woensdag: stamppot wortel, prei met krekelballetjes
  • donderdag: misobietjes met pasta en burrata
  • vrijdag: mosselen
  • zaterdag: spruiten met druiven en kastanjes en banaansjalotten met aardappelpuree
  • zondag: gebraden kip met aardpeer en citroen

En jij?

Als je weekmenu googelt vind je veel kant en klare weekmenu’s. Aan de ene kant makkelijk, maar ik vind het juist leuk om zelf iets te kiezen. Wat mij erg verbaasde was dat ik van veel mensen die ik vol enthousiasme vertelde over het weekmenu wat ik sinds kort maak de reactie krijg: “O, dat doe ik al jaren.” Hoe is dat bij jou?

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.