Weekendwijsheid

In de weekendbijlage van de Volkskrant staat elke week een item “Weekendwijsheid” met een tip van een bekende Nederlander. Het gaat over grote of kleine openbaringen, die het leven van de persoon net wat leuker heeft gemaakt en waar wij ons voordeel weer mee kunnen doen. Zo stond een aantal weken geleden het levensveranderende inzichtje van mode-illustrator Piet Paris. In het kort kwam het hier op neer: voor een goed uitje ga je het liefst je eigen stad uit naar iets wat tot de verbeelding spreekt. Het werkt verfrissend om even in een andere omgeving te zijn, zonder daar een lange reis voor te maken. En het mooiste is nog: een uitje lukt altijd!

De Rotterdamse Oogstmarkt

Sinds dat ik dat stukje gelezen heb, ben ik me er toch wat meer bewust van. Afgelopen zaterdag was zo’n dag. Eerst rustig op gang komen met ontbijt, koffie en krant. Daarna borrelde het plan op om naar de Rotterdamse Oogstmarkt te gaan. Leuk! Dat stond al jaren op mijn lijstje, maar was er nog nooit van gekomen. Eenmaal op de fiets begon het al snel te regenen en niet zo weinig ook. In Kralingen, net halverwege, waren we al behoorlijk doorweekt. Afgestapt om koffie te drinken. Huh …uitjes lukken toch altijd?! Het werd droog. Dub, dub…. doorgaan of toch naar huis? Doorgaan! De lucht bleef somber, maar het bleef droog.

Doetie’s geiten

De markt is op een plein onder bomen, waardoor je je toch een beetje in Frankrijk waant. Een relaxte sfeer en allerlei lekkers om te proeven, perfect voor een zaterdag. Ik raakte aan de praat met Doetie.

Doetie Trink

Doetie heeft een kleinschalige geitenboerderij met kaasmakerij in Jubbega. Haar Toggenburger geiten kunnen zelf bepalen of ze naar buiten gaan, ze lopen dan ook het hele jaar bijna altijd overdag buiten te grazen. Deze geiten worden gemolken, nadat de lammeren groot zijn geworden van moeders melk. Van de melk wordt zachte witschimmel kaas gemaakt en harde kaas met natuurgerijpte korst. Zij had die ochtend om half 4 de geiten nog gemolken en was vanuit Friesland met haar kaasjes naar Rotterdam gereden. Ik heb haar maar niet verteld van mijn ochtend. Een stukje witschimmelkaas met de naam Swarte Toer “wat al bijna weggelopen was” ging mee naar huis.

Thee en knoflook

Bij Mr & Mrs Tea kocht ik chai thee. Zij hebben meer dan 65 soorten thee in hun assortiment, waaronder ook matcha. Matcha, ook wel het groene goud genoemd, is wel andere koek. Wil je daar meer van weten, klik dan hier om mijn gesprek met Mr & Mrs Tea te lezen. Natuurlijk ben ik langs alle kraampjes gelopen, waarbij mijn oog viel op een streng knoflook. Proeven doe je ook met je ogen. Het bleek gerookte franse knoflook te zijn. Door het roken blijven ze wel 3 maanden houdbaar. Die ging ook mee naar huis en ligt nu te shinen op het aanrecht. De eerste bol ging gelijk in de knoflookpoffer, de rest is waarschijnlijk ook geen lang leven beschoren.

gerookte franse knoflook

Het zijn de kleine dingen die het doen

Piet heeft gewoon gelijk: het zijn de kleine dingen die het doen. De kleine gesprekjes, het fietstochtje, de geitenkaas met wijn in het vooruitzicht: het maakte mijn zaterdag tot een heerlijke dag. Deze weekendwijsheid houden we erin. Tips voor een uitje? Graag!

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.