Earth Overshoot Day

Dit jaar viel Earth Overshoot Day op 28 juli. Bepaald geen dag om te vieren. Op deze dag hebben we namelijk met elkaar verbruikt wat de aarde in 1 jaar aan grondstoffen kan leveren. Voor de rest dagen van 2022 teren we dus op de reserves van onze planeet. Ter vergelijking: in 1971 viel Earth Overshoot Day op 25 december en in 1991 op 13 oktober. Natuurlijke hulpbronnen worden dus steeds sneller verbruikt dan ze geregenereerd kunnen worden. Het is de hoogste tijd om daar wat aan te doen. Hoor ik je nu zeggen dat het geen zin heeft om als individu er iets aan te doen?! Zeker wel! Misschien denk je dat je als consument niets te zeggen hebt, maar vergis je niet: jouw stem telt! Bovendien weet ik zeker dat jouw gedrag een ander aan het denken kan zetten. Ik ga ervan uit dat het gros van de mensen niet stil staat bij de impact van ons gedrag. Simpelweg omdat we zo gewend zijn om 24/7 aan als onze behoeftes te worden voorzien. It is time to make a change and #MoveTheDate!

Voetafdruk

Aan de hand van je ecologische voetafdruk kun je zien hoeveel hectares je gebruikt bij jouw levensstijl. Die kun je op veel websites testen, zoals bijvoorbeeld op de website van Natuur- en milieu federatie Zuid Holland. Ik deed de test op de website van WWF, omdat ik daar niet allerlei persoonlijke gegevens hoefde in te vullen. En de uitslag? Tja, ik zit wel onder de gemiddelde Nederlander met 2,2 aardbol, maar dat is natuurlijk nog steeds teveel. Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan zouden we 3,3 aardbollen moeten hebben. Wat wel een eye-opener was voor mij, was de vraag of ik gerecycled papier gebruik. Daar had ik nog niet over nagedacht, dus dat ga ik zeker veranderen.

Impact

Maar welke handelingen hebben nu de meeste impact op het milieu? Op de website van Natuur en Milieu vond ik een onderzoek uit 2021. De meeste impact hebben spullen. Dat daar nog veel eer te behalen valt verbaast me niets. Onlangs sprak ik iemand, die een weekend Awakenings achter de rug had. Hij had zich enorm verbaasd én geërgerd over het feit dat iedereen alleen wat kostbare spullen mee naar huis nam en de rest, dus ook de tent en toebehoren, gewoon liet liggen als wegwerpmateriaal. Omdat we tegenwoordig zo goedkoop spullen kunnen kopen, wordt er ook veel minder waarde aan gehecht en is gemak belangrijker. Op de tweede plaats qua impact staat vleesconsumptie. Hierna volgen wonen, auto, ander eten & drinken, vliegen, water, kleding & textiel, zuivel & eieren, ov.

#MoveTheDate

Weggooien en spullen eenmalig gebruiken daar had ik altijd wel moeite mee, maar langzamerhand zijn er steeds meer veranderingen die ik heb gemaakt heb om duurzamer te leven. Denk dan aan seizoensgebonden en lokaal eten. De boontjes uit Kenia en de avocado’s uit Mexico laat ik links liggen in de supermarkt, waar ik overigens niet vaak meer kom. Mijn eten koop ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij, ik eet grotendeels plantaardig en fiets als het mogelijk is en daarbij is een regenbui geen excuus. Een stapje terug doen doet echt geen pijn doet, zeker niet als het in kleine stapjes gaat. Sterker nog, ik heb gemerkt dat het mij veel brengt, zoals rust, tevredenheid, geluk en waardering. Geloof je het niet? There is one way to find out… try it yourself ;). Inmiddels ben ik zelf dus best goed op weg (vind ik zelf), maar die 2,2 aardbol heeft mij wel doen schrikken. Die moet naar beneden. En hoe mooi zou het zijn als we Earth Overshoot Day weer later in het jaar kunnen laten vallen?! #MoveTheDate” Ik ga ervoor! Jij ook?  

zonsopgang in het Loetbos
Minder spullen = meer tijd (om bijvoorbeeld op pad te gaan en te fotograferen)

Handige links

Wil je meer weten over Earth Overshoot Day, klik dan hier. Bekijk ook de serie De Prijsknaller over de werkelijke prijs. Ik ben benieuwd of je na het kijken van deze afleveringen je koopgedrag verandert hebt. De mijne in ieder geval wel!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.