Doe mee aan de Nationale Week zonder Vlees

De 4e editie van de Nationale Week zonder Vlees is begonnen! Er hebben zich inmiddels al meer dan 18.000 mensen aangemeld, waarvan ik er 1 van ben. Ooit ben ik gestopt met vlees eten, omdat ik het raar vond dat er hele stallen volgepropt zijn met koeien, varkens en kippen. Inmiddels ben ik af en toe wel weer vlees gaan eten, maar of dat nog lang gaat duren….

Waarom

Het is mij de afgelopen tijd wel heel duidelijk geworden dat de vleesindustrie een grote aanslag op ons milieu is. De cijfers liegen er niet om: Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact, omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is (bron: www.milieucentraal.nl). Het boek “Dieet voor een betere planeet” van Hanneke Veghel staat boordevol cijfers over de impact van vlees op het klimaat, dit boek was voor mij wel een eye-opener. Wist je bijvoorbeeld dat er voor 1 kilo rundvlees 15.500 liter water nodig is? Bizar toch?

Let’s do this!

Ok, tijd voor wat positieve vibes! Wat voor mij ook een eye opener was, is dat je met plantaardige producten zo oneindig veel lekkere gerechten kunt maken. Zo at ik in Tel Aviv goddelijk lekkere groentes, daar kan wat mij betreft echt geen biefstuk tegenop.

Veel van dit soort gerechten vind je terug in de kookboeken van Ottolenghi. De geroosterde bloemkool uit Simpel moet je echt eens proberen. Ik kom nog even terug op het weekmenu: in mijn blog over het weekmenu vertelde ik je al dat het maken van een weekmenu tijd bespaart en voedselverspilling voorkomt. Maar het leukste vind ik dat je echt lekkerder eet, doordat je er meer aandacht aan besteedt. En daardoor kies je dus ook niet snel voor een AGV-tje, wat bovendien zo uit de tijd is!

Daag jezelf uit!

Daag jezelf uit en doe mee aan de Nationale Week zonder Vlees! Daar bespaar je niet alleen 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram vlees mee, maar eet je met een beetje creativiteit echt zoveel lekkerder! Bij mij staat deze week op het menu:

  • hartige taart met geroosterde groentes met salade
  • zoete aardappel met tomaten-limoensaus met kardemon uit Flavour van Ottolenghi (te lekker!)
  • spuitenstamppot met gebakken ui, knoflook en paddenstoelen
  • pindastoof met tofu
  • knolselderij met blauwe kaas naar recept van Janneke Vreugdenhil
  • witlof gestoofd met grapefruit en mandarijn
  • verse friet, salade met boekoeloekoe-burgers

Voor inspiratie kijk op de website van De Nationale Week zonder Vlees of reageer in de comments.

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.