Stof tot nadenken

De onderstaande tekst over de focusopleiding Aarde en duurzaamheid op de website van de Open Universiteit sprak mij enorm aan, omdat ik meer wilde weten over de gevolgen van milieuvervuiling.

Wat leer je in deze opleiding?

Dit focusprogramma richt zich in drie cursussen op de basis van de milieuwetenschappen. Je leert welke biologische en chemische processen zich afspelen binnen de aarde en ons milieu. En hoe menselijke activiteiten deze processen in water, bodem en atmosfeer beinvloeden. Op basis van wetenschap krijg je antwoord op vragen als: Wat gebeurt er in onze atmosfeer door uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen? Hoe kan het dat de biodiversiteit zo snel achteruitgaat? Waarom heeft Nederland zo’n groot stikstofprobleem? Je krijgt een goed inzicht in oplossingen voor klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken. Tot slot leer je wetenschappelijke studies en rapporten over dit thema interpreteren en duiden.

Focusopleiding

Dus ben ik gestart en inmiddels heb ik de opleiding afgerond. Ik vond het best pittig, vooral het schrijven van het paper. Dat bleef ik maar uitstellen. Ook heb serieus erover nagedacht om er mee te stoppen. Achteraf gezien was dat nergens voor nodig: ik kreeg een lovende beoordeling. Ik deed literatuuronderzoek naar welke maatregelen er genomen kunnen worden om de emissie van microplastics tijdens of na het wassen van huishoudelijk textiel te reduceren.

Fast fashion

In mijn blog over spullen, had ik het er al over: fast fashion. Dat dit een milieuprobleem is door de gigantische productie en het enorme afval is algemeen bekend, maar wist jij dat er door het wassen van synthetische kleding elk jaar 500.000 ton microplastics in de oceanen verdwijnt? Dit heeft gevolgen voor het leven in het water. De rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) zijn niet in staat om alle microplasticvezels te verwijderen. Er zijn wasmachinefilters op de markt, maar hier zijn nogal wat kanttekeningen bij te maken. Voorkomen blijft ook hier beter dan genezen. 

Tips om minder microplastics te reduceren

Hoe help je het verminderen van microplastics?

  • koop alleen kleding als je het echt nodig hebt. Minder kleding kopen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar scheelt ook een hoop tijd en wat dacht je van ruimte in je kast? Uiteindelijk geeft het ook rust in je hoofd.
  • Koop kleding van natuurlijke stoffen van een goede kwaliteit waarvan je de oorsprong weet. Je betaalt hier meer voor dan voor fast fashion, maar je hebt al bespaard door minder te kopen. Bovendien gaan deze kledingstukken veel langer meer omdat ze van betere kwaliteit zijn. En geloof mij: deze kleding draag je met veel meer plezier.
  • Koop geen textiel met glitters, lange losse synthetische franjes en fleece.
  • Was je kleding in een volle wasmachine.
  • Reinig de filter van je wasmachine en droger niet onder de kraan. Zo komen opgevangen microplastics niet in het rioolwater terecht. 
  • Gebruik een product om losgelaten vezels op te vangen zoals de Guppybag. 
  • Was met vloeibaar wasmiddel. 
  • Was je kleding pas als het nodig is. Een bijkomend voordeel is dat deze dan ook langer meegaat.
  • Was op een lage temperatuur. Dit scheelt ook energie.

Sûr Atelier

Ik merk dat het in veel opzichten fijner is om minder te kopen: het scheelt tijd, ruimte, geld en het geeft rust. Als ik iets koop, dan let ik op de herkomst en het materiaal..

Zo kocht ik onlangs een broek bij Sûr Atelier, een sociaal en duurzaam kledingmerk, Deze broek is gemaakt van natuurlijke materialen in het atelier in Haarlem. Op de

foto zie je Ali, de maker van mijn broek. Hij was ook aanwezig tijdens mijn bezoek en heeft mijn broek ter plekke een stukje langer gemaakt. Hoe supercool is dat?!

Uit de kleren

Onlangs zond VPRO Tegenlicht de documentaire “Uit de kleren” uit. Zeker de moeite om te kijken.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.