zuurdesembrood

Das Brot, de Rotterdamse one-woman microbakery

Das Brot

Een one-woman microbakery, mijn waargemaakte droom, lees ik op de website van Das Brot. Wat een power en positiviteit spreekt daar uit! Ik ben heel benieuwd naar de bakker, Lotte Smelik. Samen met Annelies ontmoet ik haar in haar bakkerij en winkel aan de Gouvernestraat in het centrum van Rotterdam.

stokbroden

A dream come true

Na twee burn-outs in haar oude baan startte Lotte 1,5 jaar geleden de bakkerij Das Brot. Dat kwam niet helemaal uit de lucht vallen: het bakken met desem deed Lotte al zo’n 15 jaar. Het is fijn om iets met je handen te doen, daarbij vindt Lotte het fermentatieproces super interessant: “Dat de natuur het zo geregeld heeft dat je zoiets moois kunt maken met bacteriën en gisten, die je vangt uit de lucht. Dat je brood maakt van meel, water en zout en organismen die je hebt verzameld. Bovendien is het brood veel lekkerder en licht verteerbaar.”

Zou haar droom om een bakkerij te beginnen haalbaar zijn?  Lotte benaderde mensen die in de food werkzaam waren, om haar brood te proeven en feedback te geven. Restaurant Dertien was gelijk enthousiast en vroeg of ze hun brood wilde bakken en zo begon het in een soort clubhuis. Dat werd al snel groter. En heel wonderbaarlijk kwamen er dingen op het goede moment op haar pad. Zo kwam Lotte in contact met een bakker die een chinees-surinaamse bakkerij runde aan de Gouvernestraat. Hij wilde ermee stoppen. Lotte kon de huur overnemen en ook over de apparatuur werden gunstige afspraken gemaakt.

Das Brot

De bakkerij kreeg een krachtige naam Das Brot. Lotte’s partner is van Duitse afkomst. “We zaten bij mijn Duitse schoonfamilie aan de ontbijttafel en het gesprek ging over de bakkerij en het brood. Natuurlijk viel ook het woord das Brot en ik dacht: dat is het, dat moet het zijn.” Voor Duitsers is das Brot natuurlijk een gewoon woord, maar voor nederlanders klinkt dat anders. Lotte weet uit ervaring dat Duitsers ontzettend hangen aan goed brood en dat ze het meeste wat je hier kunt krijgen vreselijk vinden. De klantenkring groeit nog steeds, ook Duitsers weten das Brot te vinden.

Lotte is wars van trends. Ze experimenteert wel veel, wat het assortiment groot en afwisselend maakt. Voor haar restaurantklanten ontwikkelt ze broden die passen bij de vraag die het restaurant heeft. Daarbij is het hebben van een kleine bakkerij een voordeel: een grote bakkerij heeft gestandiseerde processen, daar kan niet ineens iets afwijkends tussen komen.

Meel

Voor bijna al het brood van Das Brot wordt steengemalen biologisch meel van De Schiedamse Molens gebruikt. Voor het volkorenbrood wordt meel van Natuurpolders gebruikt. Ook Jeroen bakt Brood maakt gebruik van dit meel (meer over deze bakker lees je in mijn blog). Natuurpolders is een stichting die als doel heeft heeft om polders zodanig in te richten en te beheren dat de biodiversiteit wordt verhoogd en dat ze voor de gebruikers een goede mix opleveren van natuurbeleving, rust, ontspanning en lichte recreatie. Het meel komt uit Zevenhuizen en wordt gemalen in Nieuwerkerk, een heel lokaal product dus. Lotte: “Ik vind het een mooi brood, mooie smaak. Het lijkt wat minder gluten te hebben, het is dus een vrij compact brood.” Lotte vind het leuk als extra lijn, maar ze blijft zeker werken met De Schiedamse Molen. De samenwerking is goed en de producten zijn mooi. Sinds kort wordt het brood van Das Brot ook verkocht in de Walvisch, de molenwinkel.

Leermeesterschap

De bakkerij en de winkel in je eentje runnen is niet te doen. Gelukkig werd er een leermeesterschap gegeven op basis van haar cv en kunnen er stagiaires opgeleid worden. Daarnaast is er ook iemand werkzaam die een opleiding volgt om bakker te worden.

stagiair

Goud

Lotte’s doel is toffe dingen maken met een leuk team in een kleine bakkerij, daar hoort dus ook bij dat ze iedere keer wat leuks bedenkt. Natuurlijk is het runnen van een bakkerij en winkel ook stressvol, maar het is een ander soort spanning dan in haar vorige baan. Lotte’s ogen beginnen te stralen: “het moment dat als de broodjes gebakken zijn en ik alles in de winkel zet: dat is goud waard. Dat zijn momenten waar je het voor doet, dat mensen blij zijn met het brood.”

zuurdesembrood

Doen!

Ik nam een paar heerlijke broden en een laugenbrezel mee naar huis. Zuurdesembrood is lang houdbaar, maar dat heb ik niet kunnen testen. Het brood was zo lekker, blijf daar maar eens van af! Wil je het brood van Das Brot ook proeven, dan raad ik je aan om te reserveren. Das Brot is ook te vinden op Instagram en Facebook. 

zuurdesembrood

 

Volg mrs Mostert ook op  Instagram en Facebook. 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.