oude knoflook

conserveren kun je leren

Soms is het overduidelijk, maar lang niet altijd weet ik of ik een product nog kan gebruiken. Vaak heb je maar een beetje uit een verpakking nodig. De grote vraag voor mij is dan: hoe lang kan ik de rest nog bewaren? Dat is lang niet altijd te zien. Als ik dan een aangebroken flesje kookroom uit de koelkast pak, ruik ik er eerst aan. “Hmm, wanneer heb ik dat ook alweer open gemaakt?” Bij twijfel zet ik het meestal….ja echt….weer terug, om het na een paar dagen alsnog in de prullenbak te gooien. Beetje dom, ik weet het.

Goede voornemens

Maar ik heb mijn leven gebeterd! Ik heb een watervaste stift gekocht en die in de la bij de koelkast gelegd, zodat ik op de verpakking kan schrijven wanneer deze geopend is. Maar ja, hoe lang is het nog houdbaar na openen? Vaak staat er op een verpakking: na openen beperkt houdbaar…nogal een ruim begrip.

Gelukkig hebben we google

Op google is er veel te vinden over het bewaren van voedsel. Op de website van het voedingscentrum vind je veel informatie over het bewaren van voedsel en iets waar ik blij van wordt: online bewaarwijzer. Tik kookroom in en je krijgt te zien dat deze 3 tot 5 dagen houdbaar is. Als je bijvoorbeeld spinazie invult, krijg je, naast de houdbaarheid ook te zien dat spinazie een jaar houdbaar is in de vriezer, hoe je spinazie het beste kunt bewaren in de koelkast en hoe je kunt weten wanneer je het product beter niet meer kunt eten. Heel handig! Ben je benieuwd naar de bewaarwijzer? Klik dan hier.

ps toch nog even knoflook ingevuld en wat blijkt: die kan je ook invriezen…nooit geweten.

1 Reactie
  • Machtelt Mostert
    Geplaatst op 14:31h, 30 november

    Ik kreeg een reactie die ik met jullie wil delen: verse knoflook uit Tarn, Label Rouge is het beste. Deze kun je wel een jaar jaar bewaren, mits koel, droog en donker bewaard.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.