Brownies&downieS nu ook in Capelle aan den IJssel

 

Good things happen over coffee

Het Stadscentrum van Capelle aan den IJssel ondergaat een ware metamorfose. Ik was er al een poosje niet meer geweest en was aangenaam verrast. Zo heeft het Stadsplein er sinds eind augustus een gezellige hotspot bij: Brownies&downieS, gevestigd in het pand van de Bibliotheek Capelle Centrum. Samen met foodblogster Annelies van Gezond Genoeg heb ik deze nieuwe locatie bezocht.

 

Hoe is het zo  gekomen?

Jolanda (rechts) de eigenaresse van Brownies&downieS Capelle aan den IJssel

 

Bij binnenkomst worden we hartelijk verwelkomd en voorzien van cappuccino en een heerlijke brownie (zo lekker…gemaakt met chocola van Tony Chocolonely).  Het is inmiddels gezellig druk geworden, maar gelukkig heeft eigenaresse Jolanda, op de bovenstaande foto rechts, even tijd om wat te vertellen over hoe het begon. Ze vond het concept van Brownies&downieS, een lunchcafé met ambachtelijke producten waar mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt werken, heel leuk. Die interesse kwam niet zomaar. Jolanda heeft een zoon van 16 met het syndroom van Down. Ze liep een aantal maanden stage bij andere filialen en zag bij toeval dat de locatie aan het Stadsplein te huur was en dacht:”dit gaat hem worden”. Wat haar vooral aansprak was dat in hetzelfde pand de bibliotheek gevestigd is, dat maakt het toch anders. Dat ze zelf niet uit de horeca komt heeft haar niet tegengehouden. Binnen een korte tijd heeft ze de benodigde papieren gehaald en gelukkig werkt haar man achter de schermen hard mee. Zelf zegt ze: “we springen in het diepe, maar we kunnen zwemmen.”

 

Natuurlijk duurt alles hier iets langer, maar daar tegenover staat dat er een hele fijne, gemoedelijke sfeer hangt. Daar helpt de bibliotheek ook aan mee, je kan lekker op je gemak met een kop koffie wat lezen. Soms is het personeel ook even weg om een boekje te lezen. Dan zijn er teveel prikkels en is dat even nodig. Alles mag en niets moet. Jolanda’s zoon heeft het ontzettend naar zijn zin. Hij loopt soms drie keer langs een tafel om te vragen of het smaakt. Er worden veel uren gedraaid, maar met wel heel veel plezier. Jolanda heeft mij met veel enthousiasme verteld over de humor van de medewerkers, mooi om te zien hoe ze geniet van haar werk en ik begrijp helemaal waarom ze zo enthousiast is over het concept.

De kaart van Brownies&downieS

Natuurlijk kun je hier terecht voor koffie met een heerlijke brownie of blondie. Maar er is ook een uitgebreide lunchkaart en je kunt er zelfs genieten van een high tea of high wine. En wat zeker het vermelden waard is, is dat alles ambachtelijk gemaakt wordt en altijd met een glimlach geserveerd wordt.

 

 

In 2010 is de eerste vestiging van Brownies&downieS geopend in Veghel naar het idee van Thijs Swinkels. Inmiddels zijn er ongeveer 50 vestigingen, waarvan er zelfs 1 in Kaapstad. Klik op deze link als de kaart wilt zien of als je meer wilt weten over de geschiedenis van Brownies&downieS of over andere vestigingen. Brownies&downieS Capelle aan den IJssel is te vinden op Facebook. 

Volg Mrs Mostert ook op Instagram en Facebook.

 

 

2 Reactie's
  • Rory
    Geplaatst op 10:51h, 04 oktober

    Wat een mooi concept. Ik dacht het te kennen uit Bussum, maar die vestiging staat niet bij de locaties. Dan is het vast eenzelfde soort initiatief met een andere naam. Mooie foto’s, het ziet eruit als een heel gemoedelijke sfeer.

  • Machtelt Mostert
    Geplaatst op 19:44h, 06 oktober

    Ja een heel mooi concept geeft goede vibes. Ik ken inderdaad soortgelijke initiatieven. Dank je wel voor je compliment!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.