Bier is hot

Is het je al opgevallen hoeveel verschillende biertjes er tegenwoordig te koop zijn? Bier is hot! Het aantal Nederlandse bierbrouwerijen is in tien jaar van 80 naar 530 gestegen. Er zijn zelfs speciale apps, zoals Untappd. Met behulp van deze app kun je ontdekken waar welk biertje verkrijgbaar is, badges verdienen door verschillende biertjes te drinken en je ervaringen te delen met je vrienden.

Untappd, bier, bierapp, check in

Een kijkje in de bierwereld

Eerlijk gezegd is bier niet helemaal mijn ding, maar dat komt voornamelijk door onwetendheid. Dus toen ik een aankondiging voor een Speciaalbier Workshop voorbij zag komen, heb ik me aangemeld. En zo kwam het dat ik op een vrijdagavond na sluitingstijd in de Plus Supermarkt te ’s Gravenland tussen de wijnflessen en het fruit te vinden was. Bas Schampers, een gediplomeerd biersommelier, van Horecaheld nam ons mee in de wereld van graan, hop, mout en wort.

biersommelier, Bas Schampers

We begonnen met Seefbier, een Antwerps blond bier en kregen te horen over soorten gistingen, stamwortgehalte, kleur en bitterheid.  We proefden Bootjesbier, Jopen, Mooie Nel IPA, Jopen Lentebier en Kwaremont. De laatste is genoemd naar de beroemde Oude Kwaremont berg in de Vlaamse Ardennen. Het grappige is dat het alcoholpercentage van 6,6% gelijk is aan het stijgingspercentage van deze berg.

Bas vertelde over brouwerijen, soorten bier en wat voor invloed de verpakking heeft op het bier. Tussendoor werden worden ook de Jopen Lentebier, Westmalle Tripel en Rochefort 8 nog ontkurkt. Er werd geobserveerd, geroken, geproefd en er werden ervaringen uitgewisseld. Of ik een bierfan word betwijfel ik, maar er zaten echt wel lekkere biertjes tussen en ik heb er zeker wat van opgestoken. Het was in ieder geval een supergezellige avond. Een leuk initiatief van  Plus Supermarkt, bedankt!

Trappisten, bier,

Bas Schampers, biersommelier

bierproeverij

 

Plus 's Gravenland

Volg Mrs Mostert op Instagram en Facebook

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 Reactie's
 • .Maurice Hugens
  Geplaatst op 19:55h, 04 april

  Bierproeven in de Plus supermarkt. Goed georganiseerd en mooi opgeschreven door Machtelt. De foto’s geven een mooi beeld van de avond.

 • Maurice
  Geplaatst op 19:57h, 04 april

  Mooi verhaal bij de zeer mooie foto’s. Een goed georganiseerde bierproeverij bij de Plus ’s Gravenland te Capelle aan den Ijssel

 • Machtelt Mostert
  Geplaatst op 14:36h, 10 april

  Dank je wel Maurice. Het was zeker goed georganiseerd en gezellig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.