Je herkent het vast wel: je koopt teveel bananen omdat ze in de aanbieding zijn of omdat je vergeten was dat er nog een tros op de fruitschaal ligt. Nu is het sowieso beter om bananen op te hangen apart van andere groenten en fruit. Ze worden dan minder snel bruin en versnellen ook het rijpingsproces van het andere groenten en fruit niet.
Maar goed, je hebt rijpe bananen over. Je kan ze volledig invriezen of in plakjes snijden en dan invriezen. Of je maakt een bananensmoothie…ook lekker. Mijn voorkeur gaat uit naar bananen pannenkoekjes. Met weinig ingrediënten maak je een heerlijk ontbijt.
Wat je nodig hebt voor bananen pannenkoekjes:
- 1 banaan
- 2 eieren
- beetje havermout
- boter om te bakken
- eventueel ahornsiroop en blauwe bessen om te garneren
That’s all!
Zo ga je te werk:
Prak de banaan in een kom en voeg de eieren en beetje havermout toe en meng dit. Verhit wat boter in een koekenpan, maar niet te heet. Maak met een lepel kleine hoopjes in de pan en draai deze om als ze aan de bovenkant droog zijn. Bak ze nog aan beide kanten mooi bruin. Mijn ervaring is dat je het vuur beter wat minder hoog kunt zetten en ze langzaam bruin laat worden. Zet het nummer Banana pancakes op van Jack Johnson, serveer met ahornsiroop en blauwe bessen en enjoy!
Wist je trouwens dat..
- bananen niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel bevatten?
- bananen zouden helpen tegen een kater? Dat komt door het hoge gehalte aan magnesium.
- een banaan je kan helpen bij een kleine dip, doordat ze aminozuur bevatten wat de aanmaak van serotine bevordert.
- het voortbestaan van de banaan op het spel staat door de Panamaziekte. Dit is een schimmel die de wereldwijde bananenteelt bedreigt. Klik hier als je daar meer van wilt weten.