Sjalot versus ui, weet jij het verschil?

ui en sjalotAls ik in een gerecht maak en het recept geeft aan dat er een sjalot fijngesnipperd moet worden, dan doe ik dat eigenlijk zonder na te denken. Maar ik ging me toch afvragen wat nou eigenlijk het verschil is tussen uien en sjalotten. Is een sjalot ook een ui? En wanneer gebruik je een sjalot en wanneer een ui?

Sjalot versus ui

Uien en sjalotten zijn allebei planten uit de lookfamilie Alliacea. Dit is een grote familie waar bijvoorbeeld ook knoflook, bieslook en prei toe behoren. De ui is een bolgewas, er wordt één bol gevormd. De sjalot plant zich voort door scheuten, dus meerdere bollen. In Nederland worden sjalotten overigens geteeld door zaad, wat een grote schande is volgens de franse boeren. De Keuringsdienst van Waarde heeft er een leuke aflevering over gemaakt.

sjalot.

Ik ken de sjalot als langwerpig, maar er zijn ook ronde. Ze kunnen ook in kleur verschillen. Het maakt ook niet uit hoe ze eruit zien, het gaat om de smaak. De sjalot heeft een iets verfijndere smaak dan de ui en is ook beter verteerbaar.

Wist je dat bolgewassen veel suiker bevatten? Het voordeel daarvan is, dat je ze lang kunt bewaren, maar ook dat ze geschikt zijn om te karameliseren. De sjalot bevat meer suiker dan de ui en is daarom nog geschikter voor sauzen en salades.

ui

Verschil in de portemonnee

Als ik het filmpje van de de Keuringsdienst van Waarde bekijk krijg ik sterk het gevoel dat het verschil in smaak erg klein is. Is de sjalot dan gewoon een soort statussymbool? Een kilo sjalotten is immers 2,5 keer zo duur als een kilo uien. Er is natuurlijk een manier om het zelf uit te vinden. Ik ga zelf een gerecht maken: een keer met ui en een keer met sjalot. Mijn bevindingen vind je in mijn volgende blog. Intussen ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Wanneer kies jij ervoor om sjalotten te gebruiken?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.